Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spräckt budget – varje år

Förra årets snöröjning överskred budget med åtta miljoner. Något som varit regel snarare än undantag de senaste åren. Under åtta år har snöröjningen kostat 90 miljoner kronor mer än planerat.

– Vi råder inte över vädret, säger Karl Blad på gatukontoret.

Annons

Efter den milda inledningen av 2012 såg det länge ut som att Gävle kommun skulle klara av att hålla snöröjningsbudgeten på drygt 29 miljoner kronor. Men så kom snön.

– Vi låg jättebra till efter sommaren. Som det var då skulle vi klarat budgeten med marginal. Men så kom snön i oktober. Vi fick ploga varje dag och köra bort. Då gick vi nästan direkt över budget, säger Karl Blad.

Ett par månaders snö räckte för att budgeten skulle spricka. Och det har hänt förut.

Under de senaste åtta åren har budget bara hållits en enda gång, år 2008. I övrigt är det bara rött i protokollen. Värst var det 2010 då snöröjningen var budgeterad till 24 miljoner men kostade 61.

När man räknar ut hur mycket pengar som snöröjningen ska tilldelas utgår man ifrån de senaste åtta vintrarna (se faktaruta) och räknar ut ett medeltal. Det beloppet anses sen täcka en normalvinter. Men trots att man knappt prickat rätt en enda gång vill Karl Blad inte säga att modellen är dålig. Han poängterar att budgeten höjts med några miljoner de senaste åren och hoppas att man rör sig mot den rätta summan.

– Jag kan tycka att om man sätter en för hög budget och låser pengar som man inte gör av med är det inte heller rätt.

När snöröjningsbudgeten spricker drabbar det emellertid inte det tekniska kontorets övriga verksamheter. Pengarna tas i stället från kommunens totala överskott.

Vid årsskiftet fick gatukontoret ytterligare knappt 30 miljoner för att täcka 2013. Ett belopp Karl Blad hoppas ska räcka, men han räknar inte med det.

– Vi har börjat under ganska tuffa förhållanden. Och fortsätter det så här så kommer det kanske inte att hålla.

Mer läsning

Annons