Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språk viktigt i omsorgen

Efter ett års lärlingstid och två år i omvårdnadsprogrammet har Gävle fått 20 nya undersköterskor. Samtliga med utländsk bakgrund.
– Det är ett yrke som kräver bättre mångfald, säger Eva Holmberg-Tedert, Arbetsförmedlingen.

Annons

I en diskussion för cirka fem år sedan konstaterade Arbetsförmedlingen och Gävle kommun att det inom en snar framtid skulle finns ett stort behov av omvårdare med utländsk bakgrund. För att öka mångfalden inom yrket men även för att första generationens invandrare börja komma upp i den åldern då det kan bli aktuellt med serviceboende.

– Språk förvärvat i vuxen ålder kan glömmas när man blir äldre och då bör det finnas folk till hands som kan deras hemspråk, säger Eva Holmberg-Tedert som är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

För tre år sedan blev diskussionen verklighet i projektet ”Mångfald i arbetslivet” där kommunen stod för en utbildning på Vuxenskolan och Arbetsförmedlingen för arbetslöshetsersättning till de 20 deltagarna. Utbildningen började med ett års lärlingstid.

– Det är kanske lite ovanligt men nödvändigt i det här fallet. Under första året blev deltagarnas svenska mycket bättre eftersom de fick träna i vardagliga situationer, säger Eva Holmberg-Tedert.

De två andra åren spenderades bakom skolbänken och även då var svenska ett centralt ämne. Programmet var specialanpassat och innehöll mer svenska än det vanliga omvårdnadsprogrammen, vilket enligt Eva Holmberg-Tedert var nyckeln till utbildningens framgång.

– Språket är viktigt och när jag såg resultaten efter att kursen slutat blev jag så himla glad. Nu har de ett riktigt yrke, ett erkänt sådant med en riktig examen, plus att de har lärt sig mycket bättre svenska, säger hon.

Deltagarna med bakgrund i till exempel Iran, Irak, Thailand och Colombia tog examen den 17 december och har nu timvikariat på olika arbetsplatser i Gävle. Arbetsförmedlingen hoppas och tror att det kommer generera i fasta anställningar så småningom.

– Även om det är dåliga tider just nu så finns det alltid ett behov av personal i omsorgen, säger Eva Holmberg-Teder.

Mer läsning

Annons