Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsgrävlingen har fångats in

/
  • Grävlingen fångades in med hjälp av honung, plommon och en limpskiva.
  • Grannarna kom på besök när de fick höra om fångsten. Från vänster: Siv Näsman, Gunnar Lidfeldt, Solveig Lidfeldt och Sven Nygårds.
  • Viltvårdare Ola Lundh var snabbt på plats för att göra slut på djurets lidande.
  • Ett av minnena som grävlingen lämnat ifrån sig på tomten. Grävlingen har tagit sig in mot husets grund genom att gräva sig in mellan husen.

Solveig och Gunnar Lidfeldt fick en oönskad hyresgäst till huset i Gamla Gefle. Grävlingen hann med att ställa till en hel del oreda – innan victoriaplommon blev dess fall.

Annons

I går, söndag,  fick paret låna grävlingsburen av kommunens viltvårdare. Och när Gunnar Lidfeldt vaknade klockan kvart i sex i morse förstod han att fällan gått i lås.
- Grävlingen var fast i buren och förde ett jädra liv. Vi tycker ju synd om den, men samtidigt kan vi inte ha ett skadedjur här, säger han.
När GD besöker paret under förmiddagen håller sig det lilla kraftpaketet på cirka fem kilo lugn. Den luktar som tio våta hundar. Partierna som normalt är vita i pälsen är bruna av jord, efter grävturnén på tomten.
-Den har ju grävt upp i trädgården i jakt på skalbaggar, maskar och rötter. Men allvarligare är att den varit och bökat under husgrunden för att bygga ett vinterbo. Och när de bygger sina gryt vill de alltid ha flera utgångar, säger Gunnar Lidfeldt.

Det är den andra grävlingen som flyttat in på parets tomt. Och denna går samma öde till mötes som den förra – avlivning av kommunens viltvårdare, i det här fallet Ola Lundh.
-Grävlingar är svårfångade. Vi har haft 22 fällor ute och fångat fyra stycken. Det är svårt att locka in dem i buren med hjälp av mat när de kan äta sig mätta på fallfrukt. Men de gillar victoriaplommon, säger Ola Lundh.
Tillsammans med honung och en limpskiva blev det blandningen som fick grävlingen på fall. Det är oklart om djuret förstår vad som håller på att hända, men plötsligt gör grävlingen ett sista rasande utbrytningsförsök. Halvt om halvt väntar man sig att metallen ska bågna och ge vika så att den kan slinka ut. Men det händer inte.
Två skott och det är över.
Till skillnad från exempelvis rävar och andra rovdjur så skickas inte kvarlevorna till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. De skickas istället för kremering.

Mer läsning

Annons