Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ståhl prutar inte på stöd till idrotten

GÄVLE
Idrottsföreningarna blir vinnare när Lars-Göran Ståhl, s, vägrar att skära ned på det kommunala aktivitetsstödet till ungdomsverksamheten.

Annons
Skulle man följa tjänstemannaförslaget att halvera det nuvarande stödet på sex kronor och femtio öre per deltagare så får det förödande konsekvenser för föreningarna, hävdar han. Något som han inte vill vara med om.
Vid tisdagens beredning inför kultur- och fritidsnämndens möte nästa vecka antogs ett förslag om årets budget. En budget med svåra prioriteringar som den avgående nämnden, ledd av Ann Hedbom, inte ville ta före jul.

Täcker ökade kostnader
Som Gefle Dagblad tidigare berättat så fattas minst sju miljoner kronor för att alla verksamheter ska gå runt som i dag inom Kultur och Fritid. Trots att man får en ramökning på 5,2 miljoner så täcker det inte på långa vägar de hyreshöjningar, lönehöjningar och kraftigt ökade energikostnader som man ställts inför.
Enligt det tjänstemannaförslag som redovisades i december så kunde alla avdelningar utom symfoniorkestern räkna med att drabbas av pengabristen.
Något som bland annat skulle leda till halverade aktivitetsbidrag och en besparing där på cirka 1,5 miljoner kronor. Opinionen hettade till ordentligt just kring den tanken och idrottsföreningarna har påpekat att det skulle få oöverstigliga konsekvenser för deras ungdomsverksamhet.
Nye nämndordföranden Lars-Göran Ståhl klargjorde redan innan han tillträdde att idrottslivet behöver mer stöd.
Han har tidigare varit ordförande för fritidsnämnden, innan den slogs ihop med kulturnämnden efter valet 1998. Och han tycks ha sitt engagemang kvar i de frågorna.
Vid budgetberedningen gick han igenom avdelning för avdelning tillsammans med representanterna för de olika valkartellerna och tjänstemän på förvaltningen.

"Ingen rolig budget"
Det finns nu ett budgetförslag med besparingar till nämnden. Men eftersom dess ledamöter ska slippa läsa om förslagen i tidningen först så ville han inte i går offentliggöra dem.
- Men det är inte någon speciellt rolig budget, klargör han.
Det enda han vill avslöja är just att aktivitetsstödet ska vara oförändrat.
Till skillnad mot tidigare så styr socialdemokraterna i minoritet. Därmed kan man inte vara helt säker på att förslagen går igenom i nämnden. Men om man ska utgå från resonemanget i beredningen så är man överens från höger till vänster.
- Det finns ju inte mycket tid att spela på nu när året redan har börjat. Vi måste ju ha en budget att jobba efter, menar han.
Vad tycker du om att den avgående nämnden sköt upp budgetbeslutet?
- Det var bra eftersom vi inte blev låsta av dem utan kan påverka. Samtidigt så har det lett till en osäkerhet hos förvaltningen och föreningar som väntar på klartecken.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons