Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängdes av efter bråk om övertid

/

I protest mot nedläggningen bestämde sig Livsmedelsfackets medlemmar på Cloettafabriken för att sluta jobba övertid. Men klubbstyrelsen ansåg att det stred mot kollektivavtalet. Det ska ha orsakat bråket där klubbordföranden Wellington Ikuobase i våras blev avstängd från sitt jobb.

Annons

Efter den uppmärksammade avstängningen har Livsmedelsarbetareförbundet nu ansökt hos Arbetsdomstolen om att arbetsgivaren ska stämmas för sitt agerande.

Av stämningsansökan framgår att det var ett bråk efter fackklubbens medlemsmöte den 3 april som gjorde att ledningen tillfälligt valde att porta Wellington Ikuobase från fabriken.

Medlemsmötet ägde rum strax efter att Cloetta hade kommit med beskedet att fabriken skulle läggas ner. Några av mötesdeltagarna tyckte att medlemmarna skulle sluta arbeta övertid i protest, vilket klubbstyrelsen med Wellington Ikuobase i spetsen påpekade stred mot kollektivavtalet. Trots det beslutade medlemmarna enhälligt att övertidsarbetet skulle upphöra.

Dagen efter ska ett par medlemmar ha ifrågasatt beslutet och en dispyt uppstått mellan dem och Wellington Ikuobase.

Enligt stämningsansökan vände sig Wellington om för att lämna lokalen när en av medlemmarna ställde sig i vägen och höjde ett hotande finger. Wellington ska ha känt sig trängd och sagt att han skulle försvara sig och agera om kollegan rörde honom. Kollegan ska då ha backat och Wellington lämnat lokalen.

Senare samma dag blev Wellington Ikuobase inkallad till ett möte med platschefen och ytterligare två chefer på fabriken. De ville prata om det inträffade.

När Wellington Ikuobase bad att få kalla in en facklig företrädare vid sin sida ska han ha nekats detta, vilket Livsmedelsarbetareförbundet anser är en kränkning av föreningsrätten.

Förbundet anser vidare att arbetsgivaren brutit mot personuppgiftslagen när man senare mejlade ut på intranätet att Wellington Ikuobase stängts av från sitt arbete efter att ha hotat en arbetskamrat. Flera av koncernens bolag utomlands ska ha nåtts av informationen.

I stämningsansökan yrkar förbundet att arbetsgivaren ska betala totalt en halv miljon kronor i skadestånd till Wellington Ikuobase, fem av hans fackliga kollegor samt förbundet. De fem kollegorna har enligt facket hindrats från att utföra sina fackliga uppdrag.

GD har förgäves sökt fabrikens platschef för en kommentar.

Mer läsning

Annons