Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt motstånd till "gräddhylla"

GÄVLEDet kommer att dröja innan det blir några nya bostäder vid Engeltofta.I kommunfullmäktige blev det nämligen tvärstopp för byggplanerna.

Annons
En minoritet lyckades få ärendet återremitterat.
Men endast tack vare en tre månader gammal lagändring.
I dag räcker det nämligen med att endast en tredjedel av ledamöterna begär, och kan motivera, en återremiss för att den ska gå igenom.
När samtliga partier utom socialdemokraterna och moderaterna enades om detta så var saken klar.
Ett tufft nederlag för kommunalrådet Lena Andreasson, s, och hennes partikamrater.
Under den två timmar långa debatten försökte hon förgäves övertyga församlingen om att anta programmet för detaljplanen.

Kontroversiella planer
Medveten om de höga natur-, fritids- och kulturvärden som finns i området menar att det ändå går att försvara byggplanerna. Det finns intressenter som vill bygga och Gävle behöver mer attraktiva lägen.
- Vi har sagt i vår Vision 2010 att vi ska ha havsnära boende i Gävle. Vi borde kunna visa människor att Gävle är en stad vid vattnet. Det här är ett sätt att låta fler människor ta del av Norrlandet, menade Andreasson.
Men planerna på att bygga omkring 105 bostäder vid Engeltofta är för kontroversiella.
Folkpartiet säger sig vara emot en viss förtätning av bostäder på Norrlandet men säger tvärt nej till ett helt nytt bostadsområde.

"Börja med Alderholmen"
Miljöpartiet underkänner inte bara den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts. Partiet ifrågasätter också hur visionen om ett havsnära boende kan ställas mot de naturvärden som finns i form av bland annat nyckelbiotoper.
Även vänsterpartiet är inne på samma linje.
- Om det är viktigt att det finns intressanta bostäder, börja med Alderholmen. Freda Norrlandet från stora komplex av det här slaget, menade Amelia Morey-Strömberg, v.
Moderaternas Björn Frankson gick dock till motattack. Han gillar inte alls partiernas beskrivning av en framtida "gräddhylla" vid Engeltofta.
- Ja, en gräddhylla blir det om man hindrar möjligheten att bo där, menar han. Ni säger 'bygg på Alderholmen' i stället. Men där kan man inte bygga med ekonomi. Det blir för dyrt, för höga hyror.

C vill ta ett helhetsgrepp
När centerns Urban Sjölander sedan tog initiativet till en återremiss så var det med motiveringen att det behövs ett helhetsgrepp kring Norrlandet.
Ett program som bara omfattar Engeltofta gör det svårt att jämföra om det här är bästa området att bygga bostäder på, menade han.
Kravet på en fördjupad översiktsplan för Norrlandet lockade även kristdemokraterna och slutligen 26 av de 60 ledamöter som deltog i voteringen.
Inte ens förtäckta hot från Lena Andreasson hjälpte:
- Här säger ni att man ska snabba på med en översiktsplan. Men om vi ska vänta till den är gjord för hela Norrlandet så är det kanske så att marknaden har tröttnat på Gävle.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons