Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten tog vägbeslut först efter nio år

För nio år sedan begärde Gävle kommun att staten skulle ta över ansvaret för vägen till Gävle hamn. I går sa regeringen nej.

Annons

2003 hade planerna på den nya hamnleden börjat dras upp. Godsmängderna i hamnen hade vuxit stadigt och trafiken till och från hamnen hade blivit allt mer intensiv.

I samband med den planeringen dök frågan också upp vem som egentligen skulle ansvara för vägsträckan och vem som skulle stå för kostnaden för den nya vägen. Flera utredningar visade att över 80 procent av trafiken till och från hamnen startade eller slutade i andra kommuner.

En begäran om att staten skulle ta över skickades in till regeringen, som efter nio års funderande i går bestämde sig definitivt. Kommunen får fortsätta att ansvara för vägsträckan.

– Det var väl vad vi hade befarat, säger Göran Berfenstam, planeringschef på Gävle kommun.

När vägen byggdes om fick Gävle kommun en specialöverenskommelse med staten, som tog på sig 75 procent av kostnaden för bygget, mot sedvanliga 50 procent.

Varför ärendet tagit nio år att behandla har Göran Berfenstam ingen förklaring till. GD sökte i går ansvariga på näringsdepartementet utan att få något svar.

Mer läsning

Annons