Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stensättare blir bortkörda

/

Dra inte alla gästarbetare över en kam. Det är budskapet från några kringresande brittiska stensättare.

Annons

På en asfaltsplätt vid en motorcykelbana i Skogmur har nio skottar och engelsmän slagit läger sedan tre dagar. En liten ettårig flicka leker i en rosa gåvagn och tvättlinor hänger uppe mellan husbilarna på den öde platsen.

Fem män är här för att utföra stensättning och vill inte bli förväxlade med irländska asfaltsläggare.

Deras affärsidé är att utföra billiga arbeten på två till tre dagar åt privatpersoner som hade tagit lika många veckor om svenska arbetare gjort det.

Medieturerna kring kringresande arbetare från de brittiska öarna har ofta gått i starkt negativa ordalag.

De utmålas som bedragare som lägger undermålig asfalt och lurar folk att köpa odugliga elverk.

Männen här känner inte igen sig i den bilden och menar att skriverierna är oproportionerliga.

De anser sig bli trakasserade av polis och har svårt att kunna slå sig ner någonstans. En av dem är skotten Luke Hard som har det svenskregistrerade företaget LH Stensättare och bor i Uppsala.

– Det finns säkert 300 inom vår bransch från de brittiska öarna bara i Stockholmsområdet. Några missköter sig och så får alla skulden. Jag har sett att er kung ska ha varit på porrklubb. Gör det att alla svenskar är såna? argumenterar han.

Ansan’s Trafikskola skulle ha mc-övningar på området under gårdagen. Det hade de avtalat med kommunens tekniska kontor. Nu tvingades de ställa in alla gårdagens lektioner på grund av stensättarnas temporära boplats.

Luke Hard menar att de var tvungna att slå sig ner här eftersom de inte var välkomna på en camping som han nu överväger att stämma. Några timmar senare blev familjekaravanen bortkörd av polisen igen. Nästa anhalt var Furuviks camping där det också blev nobben.

Att grupper med kringresande anläggningsarbetare kommer till Sverige är en säsongsbunden återkommande företeelse. I en artikel i GD för två veckor sedan varnade polisens presstalesman Mikael Hedström för oseriösa företag. Polisen ger också tips till den som funderar på att anlita kringresande arbetare (se faktaruta).

Mer läsning

Annons