Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd direkt till barnen i Bomhus

/
  • Foto: GUN WIGHNy mottagning. På måndag ska Reidar Kanth, Märta af Petersens och Carina Hallberg vara inflyttade för då öppnar Bomhus barnhälsa, landets första inom primärvården för barn med psykosociala problem.

GÄVLEPå måndag öppnar Bomhus barnhälsa, landets första öppenvårdsmottagning inom primärvården för barn med psykosociala bekymmer.

Annons
Hit ska bomhusborna kunna vända sig när deras barn mellan noll och tolv år behöver hjälp med allt från ängslan till lättare tvångsproblem och vid kriser.
- Det här är ett nytt grepp att primärvården går in och jobbar med barn i de här åldrarna på ett psykosocialt sätt, säger Märta af Petersens, psykolog som tidigare arbetat på barnpsyk.
Hon ska tillsammans med Carina Hallberg, kurator, Reidar Kanth, pedagog och Elisabeth Cederholm, distriktssköterska, bygga upp mottagningen. De ska hitta nya arbetssätt utifrån sina olika yrkeserfarenheter.
Föräldrar ska kunna ringa för att diskutera och få råd, men de ska även kunna träffa barn och familjer flera gånger om det behövs.

Minskade köer
Genom att finnas på plats i anslutning till annan barnhälsovård och i ett tidigt skede hoppas de på sikt minska trycket på sjukhusets barn- och ungdomspsykiatri. Där är kön och väntetiden lång.
Märta af Petersens säger att det har varit kö i så många år att många nog tror att det inte är någon idé att ringa eftersom de ändå inte kommer fram.
Idén till det psykosociala teamet för barn är barn- och ungdomsvårdens verksamhetschef Phillip Eskridges.
Det tvååriga projektet finansieras av de statliga pengar som ska förbättra tillgängligheten i vården. Därefter ska verksamheten utvärderas.
Därför är mottagningen bara öppen för barn som är skrivna i Bomhus och listade vid hälsocentralen. Då blir det möjligt att jämföra med andra områden.
Carina Hallberg, Märta af Petersens och Reidar Kanth har ingen aning om hur behoven ser ut, men tror att de är stora. De har varit runt och presenterat sig för skol- och förskolechefer, socialtjänst och skolhälsovård. De signaler de fått från skolan tyder på att de är efterlängtade.
Problem som har med skolan att göra ska skolhälsovården fortfarande ta hand om, men Reidar Kanth säger att lärarna i dag möter barn vars bekymmer de inte klarar och där hoppas barnhälsan kunna komma in.

Nedrustad välfärd
Tidigare, när Carina Hallberg själv arbetade på barnpsyk, klarade de av behoven av både specialist- och primärvård, men nu räcker sjukhuset bara till för de med svårast problem. En farhåga är att de kommer att hitta så många barn som behöver hjälp som bara barnpsyk kan ge att det i stället ökar trycket på sjukhuset.
- Man har rustat ner barns välfärd, säger Carina Hallberg som anser att en konsekvens av det är att många barn mår dåligt.
Det faktum att många vuxna runt barnen inte heller mår bra i dag påverkar också barnen.
- Det är kul att man förstått att barn har kommit i kläm i många år och att det nu lättar. Det här projektet är ett tecken på det, säger Märta af Petersens.


Anna
Bagge
026-15 96 47 anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons