Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödverksamhet i Sätra permanentas

GÄVLENu kan föräldrar, skolpersonal och barn i Sätra andas ut. Familjespegeln läggs inte ner.

Annons
För två år sedan startade verksamheten som ett projekt. Nu har den blivit permanent.
Till Familjespegeln i Sätra Centrum kan föräldrar komma för att prata om problem som rör deras barn. Det kan vara allt från att det är svårt att få lillen i säng till att det känns omöjligt att nå fram till sin tonåring.
Skolpersonal kan komma och prata av sig och få konsultation. Ibland ger sig personalen på Familjespegeln ut i klasser där lärare behöver hjälp på grund av dåligt klassrumsklimat.
Sedan Familjespegeln startade har antalet anmälningar till socialtjänsten minskat.
Nu vill områdeschefen Lars Lodin på socialförvaltningen att Familjespegeln ska ta sig an ett större område än bara Sätra. Om han får som han vill ska hela områdesgrupp Sätra-Norr kunna få hjälp av Familjespegeln.

Socialtjänsten ska betala
Verksamheten har fått förvaltningschefen Örjan Ohlströms välsignelse, och ska finansieras av socialtjänsten.
I dag träffar han de tre personerna som arbetar på Familjespegeln för att diskutera framtiden och att eventuellt anställa ytterligare en person.
Speciellt med Familjespegeln är att man inte för journaler. Människor kan komma hit och bara "prata av sig" utan att vara rädda för att det dokumenteras. Att Familjespegeln har den här låga tröskeln innebär att man börjar arbeta med problem innan de blir alldeles ohanterliga. Under de två åren som Familjespegeln har funnits har personalen gjort ytterst få anmälningar till socialtjänsten.
- Det handlar om mellan fem eller tio anmälningar, säger Carina Djoos. Och då är det oftast personal som i kontakten med oss har beslutat att göra en anmälning.
Ryktet om Familjespegeln har spritt sig långt utanför deras arbetsområde. Både föräldrar och personal ber att få komma och prata. Men eftersom verksamheten bara är till för Sätra får alla andra nej.
- Att vi får förfrågningar tyder på att behovet även finns i andra områden, säger Carina Djoos.

MARIAM NARAGHI
026-159633
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons