Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldrykten ledde till blodig hämnd

Ryktet gick i missbrukarleden om att mannen hade stulit cancermedicin från ett barn. Hämnden blev blodig.

Annons

Sent en kväll i mitten av september ryckte en polispatrull ut till Norra Rådmansgatan efter misstanke om rån.

De möttes av en man i 30-årsåldern. Hans överläpp var sprucken mot näsan, ansiktet rödfärgat av blod och en röntgenundersökning skulle senare visa på revbensfrakturer.

Innan ambulansen körde iväg med mannen så berättade han och hans flickvän att han misshandlats av två män som stämt möte med honom. De skulle ha krävt mannen på pengar, och avbrutit misshandeln först efter att flickvännen gett en av männen 200 kronor.

Bakhållet skulle ha avrundats med att männen lovade paret ett helvete om de kontaktade polisen.

Offret och de misstänkta gärningsmännen, som hämtades in och anhölls efter att flickvännen pekat ut dem på Facebook, är alla i 30-årsåldern och tillhör missbrukarkretsar i Gävle.

Och strax framskymtade ett motiv i utredningen. Enligt ryktet skulle offret ha stulit cancermedicin från ett barn till en nära vän. Medicinen skulle ha legat i barnets ryggsäck som mannen tog med sig från vännen. Han hade även tagit med sig 300 kronor.

Mannen hävdar i förhör att han fick låna ryggsäcken och pengarna av sin vän. Han förnekar medicinstölden.

Men dagen efter kom reaktionen. En av gärningsmännen ska ha lockat mannen till Vasaskolan, där denne väntade med en medhjälpare.

”Hur kan man göra en sån grej mot en nära vän?”, berättar en av männen att han sa innan han började mata knytnävsslag i ansiktet på offret. Den andre misstänkte nekar till inblandning.

Enligt flickvännen sparkades hennes pojkvän upprepade gånger mot huvudet och över kroppen när han låg ner – våldet ska ha pågått i över en minut.

Nu åtalas männen för grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak. En av dem åtalas även för mängdbrottslighet. Bland annat ringa narkotikabrott, småstölder, hot mot tjänsteman och vapenbrott.

Mer läsning

Annons