Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldvåg mot stall i Gävle

/
  • Här hängde det tiotals betsel när stallet låstes på tisdagskvällen, på onsdagsmorgonen fanns bara ett par av dem kvar.
  • Sandra Jakobsson och Bianca Bruni har blivit bestulna på hästgrejer för tusentals kronor.

En stöldvåg sveper över Gävles stall. Tre har bestulits inom loppet av en vecka. I går upptäcktes ett inbrott i stallet vid Sjöängsvägen i Bomhus.

Annons

När Sandra Jakobsson såg till de åtta hästarna vid femtiden på morgonen märkte hon att allt inte stod rätt till. Under natten hade något hänt, hästarna som annars brukar vara pigga och utvilade var trötta och utmattade. Någon hade stört deras sömn.

– Först såg jag att handtaget till stalldörren var borta. Jag tänkte inte så mycket på det utan började ge hästarna frukost, men snart upptäckte jag att det fattades saker, berättar Sandra Jakobsson.

Tjuvarna visste vad de var ute efter. De har plockat åt sig det mesta av värde. Flera sadlar, täcken, betsel, hjälmar och benskydd är borta, men de bestulna vill inte uppskatta något gemensamt värde för det som stulits.

– Det verkar som om tjuvarna kan en del om hästgrejer, sakerna de har stulit varierar i värde från 50 till 15 000 kronor, säger Sandra Jakobsson.

Det är fem familjer som delar på stallet och alla har de blivit av med något vid inbrottet. En av dem är 17-åriga Bianca Bruni som tävlingshoppar med sin häst Apollo. Hon har bland annat blivit bestulen på sadlar och nu när tävlingssäsongen börjar vet hon inte hur hon ska göra. Försäkringen täcker förhoppningsvis stölden, men sadlarna får hon nog inte se igen.

– Det kommer att blir svårt att hitta en sadel som jag kan använda när jag tränar och tävlar. Det är inte bara att köpa en ny, de är dyra och de måste passa bra på hästen, förklarar Bianca Bruni.

Förra veckan stals sadlar för tiotusentals kronor från stall i Mackmyra och Sikvik. Polismännen som undersökte inbrottet på Sjöängsvägen kunde konstatera tjuvarna varit sluga nog att ta med sig handtaget till stalldörren, berättar Sandra Jakobsson och Bianca Bruni. Nu finns det inte några fingeravtryck eller andra spår efter tjuvarna.

I närheten ligger ytterligare två stall, men de har helt förskonats från tjuvarnas framfart.

Det verkar som om tjuvarna kan en del om hästgrejer, sakerna de har stulit varierar i värde från 50 till 15 000 kronor.

Sandra Jakobsson

Mer läsning

Annons