Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för sikfiske är bra

/
  • Rolf Sundberg i Gåsholma tycker att myndigheterna låter de kustnära fiskarna ta allt ansvar för naturvården. Han är kritisk till att det samtidigt är fritt fram för trålarna att fiska utanför skyddszonens fyra sjömil.

Fiskaren Rolf Sundberg har sett siken försvinna från sina nät. Efterlevs fiskeförbudet är det bra, tycker han.

Nödvändigt, anser länsstyrelsen om fiskestoppet.

Annons

Rolf Sundberg är yrkesfiskare i Gåsholma där han också har rökeri. Han har sett siken minska de senaste åren. Häromveckan fick han två, för några år sedan brukade han få 30–40 i veckan. Han tror att siken blir säl- och skarvmat.

– Det är bra om det efterlevs, säger han om det förslag till fiskestopp under sikens lekperiod som Fiskeriverket föreslår längs Gävleborgs- och Nordupplandskusten.

Förslaget är att under fem år låta bli att fiska sik med mängdfångstredskap som nät, ryssjor och fällor under en och en halv höstmånad för att ge siken möjlighet att återhämta sig.

– Det slår hårt mot fritidsfisket, tror Rolf Sundberg.

Verket föreslår också ett femårigt stopp för att fiska sik i ett område utanför Söderhamn. Där får Rolf Sundberg inget när han fiskar i dag så det påverkar honom inte, säger han.

Rolf Sundberg tycker att myndigheterna låter de kustnära fiskarna ta allt ansvar för naturvården och är kritisk till att det samtidigt är fritt fram för trålarna att fiska utanför skyddszonens fyra sjömil. Han tror att det följer med sik upp även där eftersom han vet att sik simmat där.

Han har fått börja köpa ersättningsfisk att röka i stället för egenfångad sik, men abborrarna han röker drar han upp själv. Med ett fiskestopp oroar han sig för att han inte ska kunna lägga ut nät för abborre och gå miste om den.

I förslaget som landade på länsstyrelsens fiskekonsulent Christer Örns skrivbord i går förmiddag står att yrkesfiskare ska kunna få dispens för annat fiske och använda fiskeredskap som skonar siken. Hur det ska gå till i praktiken hör till det länsstyrelsen ska fundera på under remisstiden.

Fiskestoppet under fem år i Söderhamn tycker berörda är okej, medan yrkesfiskare muttrat över stoppet under lekperioden, säger Christer Örn. Länsstyrelsen har sin åsikt klar.

– Det är nödvändigt, situationen är så illa för siken. Det får man nog finna sig i, att avstå, säger han.

Strömmingsfisket pågår när siken leker under oktober och november, men genom att undvika lekområdena och använda fällor som siken kan släppas ut från går det nog att kombinera, tror han. Siken stod i fjol för fem procent av yrkesfiskets fångstvärde i området under lekperioden.

Det är bra om det efterlevs, säger han om det förslag till fiskestopp under sikens lekperiod som Fiskeriverket föreslår längs Gävleborgs- och Nordupplandskusten.

Rolf Sundberg

Mer läsning

Annons