Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor modelljärnväg lockar till museet

/
  • Susanne Carle tar med sin tågälskande son Axel Eriksson-Carle till Järnvägsmuseet några gånger om året. Lille Hare och pappa Jonas Eriksson får också följa med.– Axels intresse smittar av sig på oss föräldrar. Det är väldigt trevligt här, säger Susanne.
  • Hästgården ”Besenlund” är skapad av utställaren Anders Lidströms tolvåriga dotter, Beatrice. Hon är ett levande bevis på att det inte bara är män som tycker om modelljärnvägar.
  • Med piprensare och hårspray har Joel Forsberg skapat träd och fogskum gav snö. Att det inte behöver vara så dyrt och krångligt att skapa modelljärnvägar med tillbehör, fick barn lära sig i utställningens workshop. Lillasyster Nellie Forsberg tittar störögt på.

Under helgen visas Sveriges största modelljärnväg upp på Järnvägsmuseet till glädje för stora och små.

Annons

Modelljärnvägen är runt 300 meter lång men känns betydligt längre där den slingrar sig mellan två gigantiska utställningssalar.

Rälsslingan består av 70 sektioner skapade av 48 stycken tågfantaster från Syd- och Mellansverige.

En workshop ordnas också för att inspirera barn att börja skapa modelljärnvägar. Ett hantverk som inte behöver vara så komplicerat.

På en upphöjning står femårige Axel Eriksson-Carle från Stockholm och tittar storögt på minitågen. Han har åkt hit med mamma och pappa och älskar allt som går på spår: pendeltåg, spårvagnar och tunnelbanetåg. I framtiden vill han helst bli ångloksförare.

– Ånglok är snabbare än räserbilar, säger han bestämt.

Mer läsning

Annons