Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större budget – men allt färre besökare

/
  • Få Gävlebor besöker Gävle Konstcentrum. Men chefen Anna Livion Ingvarsson tycker inte att inriktningen är för smal.
  • Kiki Larsson har efterlyst debatt om Konstcentrums inriktning.

Gävle Konstcentrum brottas inte bara med den borgerliga oppositionens nedläggningshot.

Sedan 2004 har antalet besökare minskat markant – trots målsättningen att nå ut till fler.

Annons

I början av 2004 bytte Gävle Konstcentrum den anonyma tillvaron i ett bostadshus på Kyrkogatan mot en betydligt större yta i det gamla skogsmuseet Silvanums lokaler vid Gavleån.

Flytten innebar högre lokalkostnader, men motiverades med att verksamheten skulle bli mycket mer öppen och nå ut till fler.

Så blev det också – åtminstone till en början.

Under 2004 besökte över 13 000 personer den relanserade konsthallen, vilket var en fördubbling jämfört med året innan.

– Tidigare nådde vi specialister, de som redan kan koderna. Här på Silvanum har vi rivit ner trösklarna avsevärt, sa Konstcentrums dåvarande chef Pia Kristoffersson till GD strax efter flytten.

Men åtta år senare är besökssiffrorna tillbaka på samma låga nivåer som när Konstcentrum höll till på Kyrkogatan, även om de har stigit något de senaste två åren.

Förra året hade Konstcentrum knappt 8 400 besökare, varav 3 300 var barn och unga som kom dit i samarbete med skolorna. Det kan jämföras med Sandvikens konsthall som trots kommunens mindre storlek har runt 10 000 besökare om året.

Samtidigt avsätter Gävle kommun betydligt mer pengar till sin konsthall än vad Sandviken gör. Medan Gävle i år har avsatt 5,2 miljoner kronor har Sandviken bara avsatt 1,7 miljoner kronor.

I takt med att besökarna har blivit färre har Gävle kommun också utökat budgeten för konsthallen. År 2005 var kostnaderna cirka en miljon kronor lägre än i dag.

Den borgerliga oppositionen i Gävle har i sin skuggbudget föreslagit att Konstcentrum ska organiseras om för att komma ur dagens lokalkostnader på 1,4 miljoner kronor om året. Istället ska kommunen söka samarbete med länsmuseet och privata gallerier. Ansvaret för den offentliga konsten ska dock ligga kvar på kommunen.

Förslaget har väckt debatt om Konstcentrums inriktning.

I ett debattinlägg på GD:s kultursidor i onsdags menade journalisten och bildskaparen Sune Liljevall att det är en extremt smal nisch av dagens konstvärld som visas på Konstcentrum – knappast något som Gävleborna finner det mödan värt att besöka. Utställningspolicyn och uppdraget borde revideras mot en större bredd i utställningsrepertoaren, menade han.

En annan som kritiserat inriktningen för att vara smal och elitistisk är Kiki Larsson som sitter i styrelsen för Gävle Konstcentrums Vänner.

”Gävle är Gävle och inte Stockholm, Göteborg, Berlin eller New York där det går att locka publik trots en smal nisch”, har hon sagt.

– Men jag tycker att vi har fått ett fungerande samtal nu och att det ser ljust ut, säger hon.

Kiki Larsson gläds åt Konstcentrums ambition att försöka nå ut till fler barn och ungdomar genom samarbete med skolorna.

Tvärtemot alliansoppositionen skulle hon gärna lägga mer pengar på Konstcentrum än i dag.

– Många politiker är väldigt intresserade av sportfrågor. Färre är intresserade av kulturfrågor. Då är det lätt att stänga Konstcentrum. De säger att det finns så många privata gallerier. Men de privata gallerierna bedriver ingen som helst pedagogisk verksamhet i skolorna som Konstcentrum gör, säger hon.

Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela betonar att det inte är på grund av de låga besökssiffrorna som allianspartierna vill stänga Konstcentrum, utan för att de vill prioritera skolan när kommunen måste spara pengar.

– Men bara det faktum att jag inte har varit på Konstcentrums utställningar säger en del om att de kanske inte är till för den breda massan, säger hon.

I dag tar kommunfullmäktige ställning till nästa års budgetramar för de kommunala verksamheterna.

Då ställs alliansoppositionens förslag mot den rödgröna majoritetens förslag och Sverigedemokraternas.

Mer läsning

Annons