Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning i Hedesunda

/
  • Erik Walldén, Frank Walldén, Lennart Värn och Peter Fyhr satsar stort i Hedesunda. Produktionen av plattor och marksten i den nya fabriken drar igång i vår.
  • En ny fabrikslokal tar form vid Bojepps.

Mosaiken i Hedesunda gör en nystart. En ny fabriksbyggnad kommer att stå färdig före jul och i vår ska produktionen av marksten starta.

Annons

Mosaiken AB, som tillverkade trädgårdsplattor och marksten, startades i Hedesunda på 1950-talet av Ture Walldén. Men 1995 såldes företaget till S:t Eriks, ett av de stora företagen i branschen, och bara ett par år senare lade S:t Eriks ner produktionen i Hedesunda.

– Det var ju inte riktigt vad jag hade tänkt när jag sålde, så man kan säga att vi började fundera på att köpa tillbaka företaget redan då, för det var lite fult gjort, säger Frank Walldén.

2008 lyckades familjen Walldén köpa tillbaka Mosaiken och planerna på att starta egen tillverkning igen började ta fastare form. Men att man verkligen beslutade att bygga en ny fabrik beror på hur S:t Eriks agerade.

– Vi hade avtal med S:t Eriks om att sälja deras marksten, men när de hörde att vi planerade egen tillverkning fick vi inga leveranser. Så då blev vi nästan tvungna att satsa, säger Frank Walldén.

Det handlar om en storsatsning som Frank Walldén, sonen Erik Walldén och mågen Peter Fyhr gör. De har också tagit in två nya delägare, Lennart Värn, Lovab, och Norrlandspojkarna Entreprenad, med Anders Gustavsson, i företaget.

En ny stor fabrik byggs just nu i industriområden vid Bojepps, inom synhåll från länsväg 56.

Från nyår och framåt ska maskinparken levereras och monteras och innan sommarsäsongen är igång ska ett stort lager av ett 30-tal olika markstenar ligga på pallar på den stora gårdsplanen.

Tillverkningen kommer att vara automatiserad. I härdkammaren, där markstenen torkas och härdas, kommer ingen att jobba.

– Ett robotsystem kommer att köra in och lägga in plattorna på plats, berättar Erik Walldén när han visar runt i den halvfärdiga fabriken. Han är hemlighetsfull när det gäller den tekniska utrustningen och vill inte ens att fotografen tar bilder på smörjgroparna.

– Vi vill inte att konkurrenterna ska kunna räkna ut vilken teknik vi valt att satsa på. Då förlorar vi kanske våra konkurrensfördelar, säger han.

Marknaden för marksten växer, säger Erik och Frank Walldén.

– Vår största konkurrent blir asfalten och den är miljöfarlig. Tidigare har man alltid lagt asfalt på garageuppfarter men nu börjar folk välja mer miljövänlig marksten, säger Frank Walldén.

– Lokaliseringen i Hedesunda tror vi är en fördel. Alla andra fabriker ligger söderut, så till hela Norrland har vi kortast transporter, säger Erik Walldén.

Det krävs inte mer än fem till sju personer för att sköta produktionen i den nya fabriken, säger han, men totalt räknar man med att nysatsningen ger 15-20 nya jobb, inklusive arbetet med alla transporter som krävs.

Det mesta jobbet räknar delägarna att klara själva. För Erik Walldén, som är ekonomiingenjör och har jobbat på Ericsson, Duro och Sandvik, är det en ungdomsdröm som går i uppfyllelse.

– Jag ville egentligen ta över redan 1995 men då var jag mitt uppe i min utbildning. Nu blir det så här i stället, säger han.

Vi hade avtal med S:t Eriks om att sälja deras marksten, men när de hörde att vi planerade egen tillverkning fick vi inga leveranser.”

Frank Walldén

Mer läsning

Annons