Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsvindeln håller på att kartläggas

Tjänstemannen som misstänks ha stoppat miljontals skattekronor i egen ficka är fortfarande försvunnen.

Annons

Vice chefsåklagare Ulf Back leder förundersökningen i miljonsvindleriet mot Gävle kommun och dess skattebetalare som Gefle Dagblad berättade om i gårdagens tidning.

– Det rör sig om drygt två miljoner kronor enligt de uppgifter som ligger till grund för polisanmälan, säger Ulf Back.

Enligt GD:s uppgiftslämnare är dessa uppskattningar dock ”gamla”, och under dagarna som har gått sedan polisanmälan har kommunen justerat upp de försvunna summorna till betydligt saftigare nivåer.

– Brottsmisstanken gäller grov trolöshet mot huvudman, säger Ulf Back.

Vad händer i utredningen?

– Jag har lämnat vissa anvisningar till polisen om vilka personer jag vill ska höras. Bland annat den misstänkta personen och personens kollegor. Sedan begärs det in uppgifter från banker om hur transaktioner gått till.

De misstänkta mångmiljonbedrägerierna mot Gävle kommun ska ha upptäckts då tjänstemannen i förra veckan försökte föra över cirka 100 000 kronor från sin enhet till sig själv – när detta misslyckades ska tjänstemannen ha sjukskrivit sig.

I måndags begav sig tjänstemannen från sitt hem och är sedan dess försvunnen. Organisationen Missing People är involverade i sökandet.

– Vi har fått in vissa uppgifter men personen är fortfarande försvunnen, sa Rolf Sundqvist, polisområdeschef för Gästrikland till GD under torsdagen.

Gränskontrollerna är informerade. Men Ulf Back utesluter inte möjligheten att den misstänkta kan ha tagit sig ur landet innan ”nätet” drogs in, även om det inte bedöms som troligt.

Av de överföringar du har fått vetskap om hittills, har någon av dessa skett till konton i utlandet?

– Av den informationen jag har fått så är svaret nej, säger Ulf Back.

Har du någon målsättning om att ta reda på hur den misstänkta brottsligheten har kunnat ske?

– Utredningen innefattar ju att klarlägga hur brottet har skett. Men det handlar ju inte om att göra en översyn av hur rutinerna har fungerat eller brustit.

Mer läsning

Annons