Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stort behov av nya lägenheter”

Än så länge står inga företag i kö för att bygga bostäder på Sätraåsen. Men såväl Gavlegårdarna som Skanska tycker att det är en spännande tanke och påpekar att behovet av nya lägenheter är stort.

Annons

Idén att bygga bostäder på Sätraåsen kommer inte från privat håll, enligt Göran Berfenstam, planeringschef på kommunledningskontoret.

– Det är inga särskilda företag som har initierat det hela. Vi måste ha möjligheter när det gäller bostadsbyggande och jobbar på flera fronter. Ibland är det privata företag som har idéer som vi stöttar. Ibland har kommunen mark och signalerar att det finns möjligheter, som nu, säger han.

Men hur ser då intresset ut från bostadsbranschen? Cathrine Holgersson är nytillträdd VD på det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna.

– Jag har inte varit med i några diskussioner kring bostäder på Sätraåsen, men det är jättebra att kommunen tittar på området och försöker hitta lämplig mark. Vi har extremt lite lediga lägenheter. Det finns ett behov att växa. Sedan om Gavlegårdarna ska växa eller någon annan kan jag inte svara på, säger hon.

Byggföretaget Skanska har bland annat byggt lägenheter på Gävle Strand.

– Vi har en kontinuerlig diskussion med kommunen om bostadsutvecklingen i stan, dock inte speciellt om Sätraåsen. Det är kommunens idé, säger affärsutvecklingschefen Lars Bergmark.

– Men generellt är det positivt att det planeras för bostäder. Att göra en hel arenastad låter spännande.

Men finns det en marknad?

– Det är svårt att säga. Det senaste halvåret har det varit tufft att sälja nyproducerade bostäder på grund av konjunkturen. Men konjunkturen kommer ju att vända, och över tid finns det ett behov. Det krävs 100-200 nya lägenheter per år för att försörja alla nyinflyttade, säger Lars Bergmark.

Även HSB har byggt på Gävle Strand, och Riksbyggen har lägenheter på gång vid Hedvigs Trädgård. De två företagen säger sig i dagsläget inte ha några planer på bostäder på Sätraåsen.

Mer läsning

Annons