Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort beslag av Rohypnol

GÄVLEGefle Dagblad kan avslöja att det var 20 000 Rohypnoltabletter som Gävlepolisen beslagtog hos en 22-årig man den 22 oktober.

Annons
Tabletterna var förpackade i plastpåsar och gömda i en garderob.
Sedan en tid tillbaka är ytterligare tre personer häktade som misstänkta för inblandning i knarkhärvan.
Trion består av två män, 45 och 48 år, samt en 20-årig kvinna. Trion bor i Linköping dit hela utredningen också flyttats.
Samtidigt med nyheten att det var Rohypnoltabletter som beslagtogs kommer nya uppgifter från två olika källor att heroinläkemedlet Subutex introducerats bland missbrukarna i Gävle.

Avslöjande samtal
Det ska ha varit telefontrafik som innebar ett genombrott i spaningarna mot 22-åringen och trion i Linköping. Polisen hittade tre mobiltelefoner och sex sim-kort i samma Gävlelägenhet som Rohypnolbeslaget gjordes.
Enligt uppgift har man kunnat följa telefonsamtalen och på så sätt kunnat binda trion i Linköping till 22-åringen i Gävle.
En kemisk analys vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, slog fast att de misstänkta tabletterna också var det narkotikaklassade läkemedlet Rohypnol.
På fredag ska åtal för grovt narkotikabrott väckas mot samtliga inblandade. Gefle Dagblad kan två dagar före åtalet redogöra för huvuddragen i den lika omfattande som sekretessbelagda knarkutredningen. Ändå återstår flera obesvarade frågor.
Till exempel vill ingen utredare, varken i Gävle eller Linköping, under tisdagen berätta om beslaget var tänkt för marknaden i Gävle eller skulle säljas i södra Sverige.
Anledningen till den fortsatta sekretessen är enligt en obekräftad uppgift att ytterligare personer är misstänkta för inblandning i Rohypnolhärvan. Personer som av okänd anledning inte gått att gripa. Det är inte känt om någon av de efterspanade personerna finns i Gävle.

Tre kokainbaslag
Under förra veckan gjorde gatulangningsgruppen tre separata beslag av kokain. Drogen har tidigare inte funnits i någon omfattning i Gävle. En drogsamordnare inom socialtjänsten menade att tre beslag på kort tid betydde att det finns en marknad. Källor inom polisen fruktade att en eller flera kokainleverantörer undersökte efterfrågan.
Tips till Gefle Dagblad säger att läkemedlet Subutex nu förekommer bland missbrukarna i Gävle.
- Det har vi också hört, säger Ingvar Wiklund, chef för gatulangningsgruppen vid Gävlepolisen.
Hittills har dock inga beslag gjorts.
Subutex är ett läkemedel som förskrivs av vem som helst med läkarlegitimation. Medlet används av heroinister som genomgår avvänjning. Det blockerar receptorerna som heroinet "sätter" sig på och förhindrar rus.
I behandling ska en Subutextablett placeras under tungan. En missbrukare som använder läkemedlet som så kallad ersättningsdrog, krossar tabletten till ett pulver som löses i vatten, som därefter kan injiceras.
Av tunga droger är det nu bara heroin, rökheroin och LSD som inte är aktuella i nyligen gjorda beslag eller tros finnas till försäljning i missbrukarledet i Gävle.
- Men Gävle är en så stor stad att jag tror alla droger förekommer, säger Mats Andersson, läkare knuten till Gävle Behandlingscenter, GBC.
Om de häktade i Gävle och Linköping fälls för grovt narkotikabrott riskerar de tio års fängelse.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons