Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för högskoleprovet

/

1 805 personer hade anmält sig till gårdagens högskoleprov i Gävleborg. Bland dem Andreas Duvhammar och Sebastian Fernlund från Gävle. GD träffade dem under lunchrasten.

Annons

Till vårens högskoleprov hade fler än 70 000 personer anmält sig. Så stort har intresset för provet inte varit sedan 1998, enligt Högskoleverket. Förra våren skrev cirka 66 000 personer provet.

I Gävle ägde högskoleprovet i sedvanlig ordning rum på högskolan. När de tre första momenten var avklarade och en rast på 60 minuter stundade körde en karavan av bilar inåt centrum.

Och inne på skolan ringlade kön lång till kafeterian och vartenda bord var upptaget av personer som ville få kaffe och något mättande i sig inför de avslutande passen.

GD lyckades få en pratstund med Andreas Duvhammar och Sebastian Fernlund.

Sebastian berättade att han nu skrev högskoleprovet för andra gången och att första, som skrevs 2005, inte gick så där lysande bra.

– Men jag har hört att man alltid skriver bättre andra gången när man känner sig mer trygg. Till de program jag tänkt söka är det bara betygen som räknas. Därför behöver jag inte sitta på en spikmatta. Det här är en försiktighetsåtgärd. Än så länge har det gått över förväntan.

Andreas däremot skriver provet för första gången. I tre veckors tid har tränat inför premiären genom att öva på gamla prov.

– Normalt tycker jag att matte är lurigt. Men här behöver det inte vara exakt rätt. Här kan man estimera och då blir det enklare.

Han skriver högskoleprovet för att öka chanserna att komma in på de två program som han är mest intresserad av att studera i framtiden.

Som är?

– Programmet Globala studier i Göteborg och programmet Freds- och konflikthantering i Uppsala.

Mer läsning

Annons