Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för okänt fynd på botten

/
  • Tidigare Gävlebon Peter Lindberg och hans kollega, Dennis Åsberg, hittade i vintras en märklig formation på 87 meters djup någonstans i Östersjön.

Medierna står i kö. Alla vill prata med Peter Lindberg. GD vill naturligtvis också vara med på ett hörn eftersom Peter Lindberg för 15 år sedan var Gävlebon som på vraket Jönköping hittade champagne och sprit värt miljontals kronor. Men den här gången handlar det om något okänt.

Annons

Peter Lindberg har blivit stockholmare men han fortsätter att leta skatter och vrak på havets botten. I vintras hittade han och hans kollega, Dennis Åsberg, en märklig formation på 87 meters djup någonstans i Östersjön.

Medier över hela världen ville veta mer om fyndet, men då hade de båda vrakdykarna ingen möjlighet att titta närmare på sitt fynd. Det har de nu. I går gav de sig iväg med expeditionsfartyget Ancylus på en dygnslång båttur mot hemligt mål.

Så mycket har de i alla fall berättat att det handlar om internationellt vatten någonstans mellan Sverige och Finland.

Peter Lindberg berättar att de, när de är på plats, först och främst ska ta tredimensionella bilder av det okända. De ska också skicka ner ljudsignaler för att få veta mer om bottnen. På så vis får de veta om det handlar om gas eller kanske en meteorit. Bottenprover får visa om området är radioaktivt. Till sin hjälp har de en hel del sofistikerad utrustning och flera dykare.

Vad hoppas ni på att hitta?

– Vi hoppas inte på något men vi vill ta reda på vad det är. Vi har fått 115 000 mejl med tips. 95 procent av dem handlar om UFO:n och resten om flygande farkoster som Tyskland hade under andra världskriget.

Ett av de mer seriösa tipsen handlar om att det för 9 000 år sedan var en jordbävning i området. Det kan alltså handla om en sprickbildning med gas.

Det de hittade då i januari var något som fanns på 87 meters djup, var 55 meter eller möjligen mer i diameter och helt runt. Dessutom fanns något som ser ut som 150 meter långa släpspår.

Vad det än är som expeditionen hittat på havsbottnen så ska det dokumenteras ordentligt med hjälp av dokumentärfilmare.

Det största bekymret just nu är vädret. Expeditionen ska vara avslutad om en dryg månad.

– Det kostar 80 000 kronor per dygn bara att ligga still med båten.

Mer läsning

Annons