Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort medlemsras för UNF

/
  • – En kompis till mig tänker inte dricka förrän hon är arton år, det tycker jag är fränt, säger Therese Fagerlund som är imponerad av de få vänner hon har som står emot pressen att dricka alkohol.
  • Anna Malm, 17 år, tror att många ungdomar dricker för att må bättre. Hon menar att UNF skulle kunna engagera fler ungdomar om organisationen var mer synlig och anordnade resor till Göteborg eller Stockholm.
  • Varken Marcelo Perez eller Ann-Sofie båda 19 år, känner sig manade att bli helnykterister. De båda tycker dock att det finns lite för lite att göra för ungdomar i Gävle och ser det som en av anledningarna till att ungdomar dricker mycket.

För några år sedan hade Ungdomens Nykterhetsförbund i Gävleborg runt 1 200 medlemmar. I dag har den siffran halverats till cirka 650.

– Jag känner bara två kompisar som aldrig testat alkohol, säger 17-åriga Therese Fagerlund från Sandviken.

Annons

I gårdagens tidning kunde man läsa att nya medlemmar strömmar till nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. Men i Gävleborg ser det annorlunda ut. Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, som är IOGT-NTO:s ungdomsgren har i stället tappat halva sin medlemsbas de senaste åren, från ungefär 1 200 till cirka 650 medlemmar. Och IOGT-NTO:s medlemsantal i Gävle har varken höjts eller sänkts de senaste åren.

Ungdomens Nykterhetsförbund Gävleborg har tidigare legat i topp i Sverige vad gäller antalet medlemmar och har därför fått mer i bidrag från landstinget. Men för några år sedan sänktes bidraget. Christoffer Nyberg som är ordförande i UNF Gävleborg tror att det är en stor anledning till det drastiska medlemstappet.

– När det inte finns pengar så sjunker verksamheten och antalet aktiviteter för de ungdomar som vill välja en nykter tillvaro. Vi har tappat många medlemmar på det, säger han.

UNF Gävleborg har ingen lokal i Gävle, utan lånar ibland IOGT-NTO:s hus en bit utanför Gävle centrum.

– Vi har försökt starta föreningar i Gävle men det har varit svårt. En av anledningarna till att det går så trögt är att det är svårt att få tag på lokal, det kostar pengar att ha en i centrum. Utan lokal sker heller inte den här personliga kontakten som är så viktig när en ung person vill bli drogfri, säger han.

Therese Fagerlund och Anna Malm, båda sjutton år var tidigare med i UNF, men är inte längre aktiva medlemmar. De tror att ungdomar dricker för att det anses coolt och för att det inte finns så mycket annat att göra på helgkvällar. Båda tror att UNF skulle ha fler medlemmar om de lyckades locka med bättre aktiviteter.

– De skulle till exempel kunna anordna helgresor till Göteborg eller Stockholm, det tror jag många skulle nappa på, säger Anna Malm.

Christoffer Nyberg ser dock ljust på framtiden. Han menar att UNF Gävleborg fortfarande har ett högt medlemsantal jämfört med resten av landet.

– För att driva en nykterhetsrörelse krävs eldsjälar som är beredda att jobba engagerat utan att få betalt. Vi har många nya styrelsemedlemmar som är taggade på att vända trenden och få upp medlemsantalet igen, säger han.

Mer läsning

Annons