Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stortorgets markiser livsfarliga

/
  • Tekniska kontorets tillförordnade chef Lennart Emretsson menar att torghandlarna själva har ansvaret för att markiserna sköts på rätt sätt för att undvika olyckor.
  • Nancy Åberg använder aldrig betongvikterna som hon fått av kommunen, men visar hur det är tänkt att de ska fungera. Trots att vikterna väger 15 kilo var kan det blir en sådan kraft i de segelstora markiserna att de lyfter vikterna en halvmeter upp i luften.
  • Lennart Emretsson visar markisen som i söndags höll på att ta livet av en 16-årig flicka när den föll sönder.

Torghandlarnas markiser på Stortorget är livsfarliga. I helgen var en 16-årig flicka nära på att få en stor balk i huvudet när hon hjälpte en handlare att fälla in en av markiserna.

Annons

– Det var rena turen att hon inte skadade sig, det kunde ha gått riktigt illa. På söndagseftermiddagen kom det in ett kraftigt åskväder och en stark vind ryckte tag i markisen och en av stängerna bröts av, säger Lennart Emretsson som är tillförordnad chef för Tekniska kontoret.

Det är andra gången det händer, förra gången var i fjol när markiserna var helt nya. Då vidtog kommunen säkerhetsåtgärder. Varje torghandlare fick fyra 15 kilos vikter att fästa i hörnen av markiserna. Stora som segel får markiserna en väldig kraft när vinden tar tag i dem och det gäller att hålla dem på plats, annars kan balkar och stänger brytas av och falla ner på de som är under markiserna.

– Problemet är att de inte använder tyngderna, men det ska handlarna själva ta ansvar för. De har alla fått instruktioner om det och de ska ha dem på hela tiden, säger Lennart Emretsson.

Nancy Åberg säljer jordgubbar vid ståndet bredvid. Hon var inte där i söndags, men berättar att det inte är någon av torghandlarna som använder tyngderna. Betongklumparna de har fått uppfattas som farliga eftersom de inte klarar av att hålla nere markiserna när starka vindar kommer.

– Det blåser mycket här ibland och när vinden blir kraftigare så lyfter den även upp tyngderna, säger Nancy Åberg och visar med handen hur betongklumparna lyfts en halvmeter upp i luften.

Kommunen kommer efter semestern att se över markiserna och undersöka om de kan åtgärda riskerna på något annat vis.

Mer läsning

Annons