Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffet för den varma sommaren

/
  • Foto: LASSE WIGERT Straffet. Enligt SMHI:s metreolog i Norrköping är den rekordtidiga snön straffet för den varma sommaren och den vackra vyn över Gävlebukten. När kalla nordanvindar blåser ner över den fortfarande varma bukten bildas det snömoln i skyn.

GÄVLESka det vara så här?Snön ligger vit på marken och det är den 7 oktober!GD ringde upp en meteorolog för att få svar.

Annons
- Jodå, det kan bli så här ibland. Ni har ett väldigt varmt hav utanför. Det är ofta så här i Gävlebukten och längs Upplandskusten, det är fortfarande 12-13 grader i vattnet. När det blåser kalla nordvindar ner över det varma havet bildas det bymoln. Och högt upp är det kallt. Då blir det snö i stället för regn, förklarar Anna Hedblom, meteorolog på SMHI i Norrköping.
Men kommer det att fortsätta vara så här?
- Vad vi ser nu kommer det att fortsätta vara nordvindar, kall luft kommer långt ifrån norr. Det ser ut att vara mesta delen av veckan, åtminstone till torsdag.
Så det är läge för barnen att ta fram pulkan?
- Det kommer nog bli mycket blask framåt dagarna, men om de är tidigt ute så. Barn brukar ju inte behöva så mycket snö.
Är det med andra ord vinter redan?
- Nej, det är tre grader hos er nu om man ser till dygnsmedeltemperaturen. Den ska ner under noll först, så det är fortfarande höst.
Fortfarande chans att ge sig ut i svampskogen alltså?
- Du får nog ge dig iväg en bra bit inåt Gästrikland i så fall, skrattar Anna Hedblom.
Eftersom den närmaste mätstationen SMHI har, ligger i Hudiksvall kan hon inte svara på hur mycket snö det har fallit över Gävle. Men i måndags morse låg det en centimeter snö i Hudiksvall. Det är upp till er läsare att avgöra om det kommit mer där ni bor.
Men klart är i alla fall att Anna Hedblom inte tycker det minsta synd om oss.
- Det är straffet för att ni får ha det så vackert på somrarna, säger hon, där hon sitter framför sin radarskärm i Norrköping.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons