Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandskräpet hamnar i skejtarnas sopsäckar

/
  • Martin Strömberg håller upp sopsäcken åt far och son Östlin – Anders och Vidar.
  • Elvira Östlin hittade bland annat ett förstoringsglas.
  • En hel del säckar fylldes med strandskräp i går.– Tittar man så hittar man. Vi plockar allt, även minsta kolapapper, säger Martin Strömberg.

Förstoringsglaset var ett fynd, ormen lite otäck. Resten var mest skräp, tyckte Elvira Östlin. I går städade hon och kompisarna i Gefle Skateboardsällskap stränderna i Engeltofta och Hillevik.

Annons

Strandstädningen ingick i kampanjen Städa Sverige där svenska idrottsföreningar får möjlighet att tjäna lite pengar samtidigt som utemiljön blir lite renare.

– Vi var med redan förra året. Vi samlar pengar till betong till Bunkern, vår inomhusarena. Det är roligt att få vara med och skapa de förutsättningar som inte fanns när jag var liten, säger Martin Strömberg.

I går avverkades två stränder. I juli städar de ytterligare en strand. Men Engeltoftas strand såg i går ganska ren ut redan före städinsatsen.

– Men vi brukar alltid få ihop nån säck eller mer. Tittar man så hittar man. Vi plockar allt, även minsta kolapapper, säger Martin Strömberg.

Syskonen Elvira och Vidar Östlin, nio respektive sex år, är så unga att de ännu inte insett att städning inte är en rolig syssla.

– Det är kul. Man hittar skräp och andra saker. Jag såg en orm bland stenarna i Hillevik och så hittade jag ett förstoringsglas, säger hon.

Lillebror Vidar plockar även pinnar som han tycker ligger och skräpar på ett onödigt sätt.

– Jag tror jag tar den här pinnen, säger han och plockar upp det utvalda skräpet.

Vidar var den yngste av de 14 strandstädarna i går, men ändå tydligt en i gänget. Martin Strömberg säger att just åldersblandningen lite grann är utmärkande för skateboard som idrott.

– Jag kan skejta med nån som är tio år yngre och det spelar ingen roll. Gemenskapen är jätteviktig, poängen är att ha kul ihop. Och tjejer och killar har exakt samma förutsättningar. Tyvärr är det inte så många tjejer som skejtar.

I går samlade skejtkompisarna så kallat marint skräp, som enligt kampanjen ökar både längs stränder och till havs.

En stor del hamnar i vattnet och så småningom på havsbottnarna där det påverkar den marina miljön. Men i går hamnade strandskräpet i skejtarnas sopsäckar. Kanske kan det förvandlas till betong.

Jag såg en orm bland stenarna i Hillevik och så hittade jag ett förstoringsglas.

Mer läsning

Annons