Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sträng ska upp på K2 igen

Hur går det att fatta beslut i extrema miljöer? Det ska några internationella forskare ta reda på. Som ”försökskanin” ställer äventyraren Fredrik Sträng upp. Han ska återigen bestiga världens kanske farligaste berg, K2.

Annons

När Fredrik Sträng var på K2 förra gången, 2008, inträffade en av klätterhistoriens värsta katastrofer. Av 29 klättrare dog elva. Fredrik, som numera bor i Stockholm, sa att han aldrig mer skulle bestiga K2. Men nu har han alltså ändrat sig trots att 20 procent av de som försöker nå toppen aldrig kommer ner igen.

Den här gången klättrar han i forskningens tjänst i ett projekt kallat Summit Fever, alltså toppfeber.

– Statistiken talar sitt tydliga språk. Därför förutsätter utmaningen att man är i sitt livs toppform både fysiskt och mentalt. Andra framgångsfaktorer är att ha en tydlig och fungerande beredskapsplan, den bästa väderrapporteringen, den bästa utrustningen med mera. Det är en ära och det känns väldigt inspirerande att delta i detta forskningsprojekt.

Markus Hällgren, docent vid Umeå universitet, leder projektet. Deltar gör också forskare från Aalto University, Cranfield University och Åbo Akademi.

– Syftet med forskningsprojektet är att bidra till förståelsen av beslutsfattande genom att fokusera på vardagliga aktiviteter i extrema miljöer där människor kan komma till fysisk skada. I de här miljöerna måste människor och organisationer omedelbart anpassa sig för att ingen ska komma till skada. Bristen på marginaler gör att planering, rutiner men också improviserat beslutsfattande är avgörande, säger Markus Hällgren.

Forskningen ska senare kunna appliceras på vardagliga beslut i näringslivet.

Fredrik ger sig iväg i juni och toppattacken planeras till den sista juli. Fredrik är tränad för uppgiften, han har bland annat bestigit sex 8000-metersberg de senaste fyra åren.

Mer läsning

Annons