Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressat rådjur fast mellan stängsel

/

Ett rådjur har i flera dagar varit instängt mellan E4:ans vägräcke och viltstängslet strax före Tierpsavfarten.
– Jag såg det först i måndags morse. Sen har det varit där varje gång jag kört förbi den här veckan. Jag har pratat med polisen, men jag vet inte om nån gör nåt för att hjälpa det, säger lastbilsföraren Mikael Ramsten.

Annons

Mikael Ramsten säger att han hoppas att man inte löser situationen genom att skjuta rådjuret som stressat rör sig på det begränsade området i anslutning till bron över järnvägen i Tierp.

– Jag kan ju knappast stanna lastbilen där och klippa upp staketet åt det. Det borde ju finnas ställen för djur att kunna ta sig tillbaka dit de kom ifrån. Det verkar som om Trafikverket inte tänkte på det när de byggde nya vägen. Det där är ju en dödsfälla. Och det finns inget att äta eller nåt vatten som det kommer åt. Ibland känns det som djur inte har något värde, säger Mikael Ramsten.

Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket, säger att det inte går att bygga konstruktioner som är helt säkra på alla sätt och vis.

– Generellt syftar viltstängsel framförallt till att djur inte ska komma ut på vägen. Sen finns det en mängd olika teorier med tillhörande för- och nackdelar om man ska ha stängslet ända ner i backen eller hur högt det ska vara. Ett viltstängsel börjar ju och slutar någonstans och det ska finnas. Men ett viltstängsel är ingen garanti.

Vems ansvaret är att lösa problemet med det instängda rådjuret kan han inte säga.

– Det är egentligen en omöjlig fråga. Olyckshändelser är ju normalt upp till räddningstjänst och polis att lösa om det handlar om en akut trafiksituation. Jag vet inte om det här räknas som det. Men Trafikverket har ingen möjlighet att rycka ut och göra något.

Jag kan ju knappast stanna lastbilen där och klippa upp staketet åt det. Det borde ju finnas ställen för djur att kunna ta sig tillbaka dit de kom ifrån. Det verkar som om Trafikverket inte tänkte på det när de byggde nya vägen.

Mer läsning

Annons