Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokeenhet ger bättre rehabilitering

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Lagarbete. På den nybildade strokeenheten möter patienten bland andra sjukgymnasten Kerstin Segerström, arbetsterapeuten Lena Westfält, logopeden Margaretha Gonzales-Lindh, kuratorn Christina Jonsson, sjuksköterskan Lena Lemon och undersköterskan Ingrid Sevrin.

GÄVLESedan snart ett år är den nya strokeenheten på länssjukhuset med 28 platser för akut vård och rehabilitering i gång. Men det är sällan alla platserna är upptagna av strokepatienter.

Annons
- Vi försöker få hit patienterna. Redan från början ska de hit, säger Rutger Seth, läkare med geriatrik som specialitet.
Avdelningschef Anette Lund förklarar att när det kommer många patienter till sjukhuset hamnar till exempel hjärtpatienter på tomma strokeplatser.
Om någon då får stroke kan den personen få ligga någon annanstans, men Anette Lund säger att de försöker flytta om.
- Vi jobbar mer aktivt med det.

Från Sandviken
Den första november i fjol flyttade de tio rehabiliteringsplatserna för stroke från Sandviken till Gävle och den akuta strokevården. Sedan dess pågår uppbyggnaden av en strokeenhet där patienterna ska få all sjukhushjälp på samma ställe.
Strokesköterskan Åsa Petersson, som arbetat med strokepatienter i tretton år, säger att det här har varit hennes dröm.
- Inom 24 timmar startar rehabiliteringen efter ork, säger hon.
När patienterna bytte miljö i samband med rehabiliteringen i Sandviken gick återhämtningen långsammare eftersom det tog kraft att lära känna ny personal.
- Man brukar säga att de förbrukade en vecka, säger Åsa Petersson.
Lokalerna har också anpassats. Två patienter i stället för fyra delar rum, toaletterna är handikappanpassade och enheten har en stor kombinerad mat- och träningssal. Sjukgymnastik och arbetsterapi har även egna utrymmen.
Strokeenheten har inte hunnit finna sina former riktigt ännu. Ett år är för kort tid för att jobba ihop sig, säger Rutger Seth. Härnäst väntar utbildning så att alla vet vad arbetskamraterna med andra yrken gör.
Både Rutger Seth och Anette Lund poängterar hur viktig en samlad enhet är för patienternas chans att klara en stroke.
I genomsnitt är en patient där i åtta dagar innan han eller hon flyttar hem eller till ett särskilt boende, men vårdtiden varierar mellan något dygn och flera månader.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons