Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsbro har äntligen fått sin hall

/
  • Åkare från Gävle konståkningsklubb tränar gärna i hallen. Nu slipper de jaga istider på andra håll.
  • Edwina Zetterberg, Elsa Widén, Vivianne Widén, Wendela Hållqvist Larsson, Alva Linderdahl och Astrid Zetterberg har fått en hemmahall att både träna och tävla i.
  • Här ska Honkens vepa hissas.
  • Hallen är grå med gula detaljer. De runda fönstren lättar upp fasaden.
  • Läktaren ska rymma 1000 personer.
  • Lennart Schüllerqvist och Nina Zetterberg har jobbat länge för att övertyga politikerna om att bygga en hall.

Det har tagit tid, men nu är den verklighet. I dag invigs ishallen på Testebovallen.
– Det är fantastiskt. Vi har längtat under så många år, säger Lennart Schüllerquist, Strömsbro IF.

Annons

En stor, grå rektangulär byggnad täcker utomhusrinken på Testebovallen. Inne är det kallt. Riktigt kallt. Ena väggen är gjord av duk, i väntan på att sporthallen intill ska byggas. Den ska vara klar 2013 och då kommer även en kafeteria med fönster ut mot ishallen och en ny entré att byggas.

Fram tills dess får åskådarna nöja sig med träläktaren längs ena långsidan.

– Vi trodde inte att de skulle få in den, säger Nina Zetterberg, kassör i Gävle konståkningsklubb.

För konståkarna innebär hallen helt andra förutsättningar för träning och tävling. I februari blir det tävling i hallen, för första gången på hemmaplan.

Det enda som saknas är en skena för en kroppssele för att kunna träna mer avancerat.

– Den var dyrare än vi trodde, men det är förberett för den, säger Nina Zetterberg.

Runda fönster med gula fönsterbågar släpper in dagsljus och förtar intrycket av en massiv grå vägg. Även andra detaljer som staket och takstolar är gula. Ljudanläggning och belysning uppfyller önskemålen från klubbarna i bygget som tills vidare heter Testbohallen.

– Men vi vill gärna ha en sponsor, säger Lennart Schüllerquist.

Den nu inbyggda rinken invigdes 1940 och genom årens lopp har det förts diskussioner om en hall, men planerna tog fart på allvar 2006 när Strömsbro, konståkarna och Hille/Åbyggeby IK gjorde gemensam sak i en ishallsgrupp.

Hallen är byggd av Gavlefastigheter och föreningarna hyr den av kommunen. För 90-årsjubilerande Strömsbro är det en födelsedagspresent som heter duga.

Fyra väggar, tak och träläktare. Spelarbås och ett par toaletter. Varken mer eller mindre. Men för utövarna är det en markant skillnad.

– Är det minus fem och strålande sol är det trevligt att stå utomhus, men det här blir pålitligt på ett annat sätt, säger Lennart Schüllerquist.

Hockeylagen har fått hyra in sig i andra hallar eller på andra orter för att få gå på is när det inte varit kallt nog. Nu kan lagen träna på samma villkor som andra lag i seriesystemen.

Det ger också möjlighet till avancemang. Från och med division II och uppåt ställs krav på att matcherna spelas i ishall.

– Det är lite svårt att fatta. Det är en riktig höjdare för oss att få till detta, säger Lennart Schüllequist.

Bygget startade i april och även om sponsorskyltarna inte skruvats på plats när GD besöker hallen så är allt annat klart. Läktaren är så ny att blyertsstrecken vid skruvhålen fortfarande är kvar.

Vid dagens invigning kommer föreningarna att visa upp sig. Dessutom ska Strömsbros store son Leif ”Honken” Holmqvist hedras med en vepa i taket.

Mer läsning

Annons