Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter tjänar på att välja Gävle

/
  • Jenny Axelsson och Jeff Albertsson från Linköping respektive Umeå trivs med studentstaden Gävle.
  • Gävle kändes som en lagom stor stad att flytta till, tycker Petter Eklund som har flyttat hit från Docksta i Ångermanland för att läsa ekonomisk fastighetsförvaltning.– Det kändes som en mer realistisk chans att få jobb i Gävle jämfört med till exempel Stockholm och andra större städer. Och så har mina föräldrar bott här förut.Han tycker att det mesta är billigt i Gävle och har inte svårt att få ekonomin att gå ihop, utan kan spara 2000 kronor i månaden av sitt studiebidrag och studielån. Dessutom tycker han att det finns en bra gemenskap, och en behagligt lugn och trygg känsla över hela studentlivet i Gävle.
  • Jenny Axelsson tycker att både maten och ölen är billig på Gävle studentkår. Hon är klasskamrat till Jeff Albertsson och läser alltså precis som han andra året på serie- och bildberättarprogrammet. Hon har flyttat hit från Linköping, och tycker att studentlivet i Gävle är helt okej. Inte minst för att hon får studentrabatt på många ställen i staden.– Nu har de i och för sig precis höjt våra hyror, men i studentlägenheterna ingår ju både el, vatten och bredband så det är bra, säger hon.
  • Även Jeff Albertsson trivs med studentlivet i Gävle. Han studerar serie- och bildberättarprogrammet och hade därmed inte så många andra studieorter än Gävle att välja på.– Det finns bara ett till serieberättarprogram, i Malmö, men det är på en folkhögskola så det här är mycket mer akademiskt, säger han.Jämfört med sin hemstad Umeå där han pluggade förut tycker han att priserna är ungefär likadana.
  • Ruby Kashif från Borlänge har valt att ta sin magisterxamen i ekonomi vid Högskolan i Gävle.– Jag har precis börjat, den här terminen alltså, och trivs jättebra. Gävle är en bra stad och högskolan är en bra skola. De har god mat i kaféet här.Att det blev just Gävle hon hamnade i beror mest på att hon inte kom in på Stockholms Universitet.– Jämfört med Stockholm tror jag absolut att studentlivet i Gävle är billigare, men säkert ungefär lika som i Borlänge, säger hon.

Dyrast för en student är det att bo i Stockholm och billigast är det i Gävle.

– Gävle är ju en ganska liten stad och en ganska liten studentstad. Hittills har det inte varit någon fight om studentbostäderna här, säger Marie ­Ryen, ordförande i Gefle studentkår.

Annons

Men nu syns tecken på att det kommer att bli brist på studentbostäder även i Gävle och därmed risk för att priserna trissas upp, påpekar hon.

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings Studentbostadsindex är den totala månadskostnaden för en student som bor i bostadsrätt i Gävle 4 536 kronor (5 467 kronor i hyresrätt) vilket inkluderar både boendekostnad samt levnadskostnader.

En klar slutsats i undersökningen är att det är ekonomiskt fördelaktigt att köpa en lägenhet jämfört med att hyra.

Efter Gävle följer Örebro på andra plats och Växjö på tredje.
Storstaden Stockholm är dyrast följd av Lund och Uppsala. Däremot betalar studenterna i Stockholm den lägsta kåravgiften i landet med 160 kronor. Högsta kåravgiften har Halmstad med 600 kronor per år, enligt undersökningen om levnadskostnader som också innehåller uppgifter om priser på busskort, lunch och kaffe på skolan samt priset på öl och inträde på kåren och krogen.

Gävle toppar även när det gäller ölpriset, där kostar en stor stark 19 kronor på kåren.

Anders Edholm/TT

Mer läsning

Annons