Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulna statyer hittade

/
  • STULEN. En skulptur av Ida Matton bröts loss från Judit och Viktor Lundgrens grav. Nu har den hittats.

De tre statyerna som stals från Gamla kyrkogården i veckan har återfunnits.

– Det är en otrolig lättnad, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Annons

Det var en man som var ute och rastade sin hund på fredagskvällen som upptäckte statyerna. De låg invid järnvägsspåret i bostadsområdet Duro i Hagaström.

Mannen hörde av sig till polisen som ordnade med bärgning för att kunna förflytta de tunga pjäserna. De finns just nu på polisstationens p-däck.

Kyrkogårdschefen Patrik Blomberg har fått bekräftat av polisens ledningscentral att det är de tre statyerna som stals från Gamla kyrkogården natten mellan den 7 och 8 augusti som hittats.
– Det är en otrolig lättnad! Nu får vi bara hoppas att de är så pass intakta att vi snart kan ställa tillbaka dem. Är det bara mindre skador går det att rätta till, det är värre om de blivit delade.

Den tekniska utredningen börjar tidigast på måndag och polisen kommer behålla statyerna ett tag till för att säkra spår.

I dagsläget har polisen inga spår efter gärningsmännen.

Patrik Blomberg ägnade lördagen åt att kontakta de anhöriga för att meddela dem om att kulturminnena nu var återfunna.
– De har varit djupt upprörda, så de känner säkert samma lättnad som jag just nu. När det händer något sådant här på en grav så är det väldigt integritetskränkande, säger Patrik Blomberg och fortsätter:
– Om allt nu kan ordna sig så att vi får tillbaka statyerna så är det helt fantastiskt, men vi måste titta på hur vi kan förhindra att sådant här händer i framtiden. Det kan bli så att vi får ställa dem i låst förvar tills vi kommit fram till hur vi ska göra.

Mer läsning

Annons