Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för "Olyckslördagen"

/

Den mycket populära "Olycklördagen" utspelade sig under lördagen på Hagsta trafikplats. Syftet var att visa hur hela kedjan i en räddningsinsats går till i en trafikolycka. Det vill säga från larm till räddning.

Annons

Delaktiga i insatsen var Motorförarnas Helnykterhetsförbund, räddningstjänsten i Bergby, ambulansen i Ockelbo, polisen i Gävle, Assistanskåren, Röda Korset, SOS-alarm och lokala sponsorer. På plats hölls också underhållning i form av artisterna RobbanTrubadur, Felicia Bergh från Helges artister och en grupp från Valbo som kallas för Instrumentalisterna Valbo.

Hagsta trafikplats fick enligt arrangören besök av cirka 150 personer under dagen och på plats kunde publiken se hela skeendet i en allvarlig trafikolycka. Den illustrerade olyckan började med en krasch i ljudform. Av en händelse råkade sedan en i Röda Korset finnas på plats som var först på olycksplatsen. Personen från Röda Korset begärde på olycksplatsen att någon skulle ringa 112, vilket Ove Sandert gjorde från scenen. Därefter får publiken höra hur han samtalar med SOS operatören som då larmar ut räddningstjänsten. Några minuter senare är räddningstjänsten på plats och publiken har kunnat höra i realtid när larmet gått fram. Därefter utspelade det sig en realistisk räddningsinsats från brandkår, polis och ambulans på plats vid "olyckan".

– Syftet med att ha personen från Röda Korset först på plats, var från vår sida att visa, att det kan vara bra att ha vissa kunskaper i första hjälpen, säger Ove Sandert ordförande för Motorförarnas Helnykterhetsförbund i Gävle.

Och fortsätter

– Ambulansen var först på plats och tog hand om de två skadade. Den ena som hade kommit ur bilen själv fick hjälp direkt. Den andra personen satt kvar i bilen. Taket på bilen fick klippas bort för att kunna få ut den andra skadade på en bår. Publiken fick en viktig inblick och om trafikolyckor och kunskaper om hur man tar hand om skadade personer, säger Ove Sandert.

En ny "Olycklördag" kommer att genomföras i September på Stortorget i Gävle i samband med europeiska trafikantveckan.

Mer läsning

Annons