Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supermodellen trivs i stallet

/
  • Julia Schneider älskar sina hästar. Tre timmar varje dag tillbringar hon i stallet.
  • Julia Schneider älskar sina hästar. Tre timmar varje dag tillbringar hon i stallet.
  • På frågan om Julia har något speciellt önskeresemål nu när världen ligger för hennes fötter svarar hon: – Jag bor redan på min drömplats.
  • När Julia kom tillbaka till skolan hade hennes klasskamrater fixat en tårta designad med detta porträtt av Julia ur hennes portfolio.
  • En annan bild på Julia ur hennes portfolio från agenturen Elite.

Vem ser du framför dig när du tänker dig en fotomodell?

En självupptagen diva eller symbol för knepiga ideal?

Gävletjejen Julia Schneider blev supermodell av en slump och är motsatsen till mannekängschablonen med sitt raka, jordnära sätt, när hon tar emot på sin älsklingsplats: stallet.

Annons

Åbyggebys catwalk består av en ishal stig som leder ner till en hage full med spillning och pölar. Det tilltagande mörkret denna snålblåsta onsdagseftermiddag och den karga Gästrikeslätten ger känslan av att vara på en brittisk hed.

Här skrittar en blond, osminkad tjej i mörka kläder. Hon rider barbacka på det korpsvarta femåriga frieserstoet Tara, som ska lära sig att stegra. Ryttaren heter Julia Schneider.

I det närliggande stallet tillbringar hon tre timmar varje dag med att sköta sin Tara och haflingerhingsten Lucas, elva år.

För bara en vecka sedan vann hon världens mest prestigefyllda modelltävling Elite Model Look i Shanghai.

Ägaren till hagen kommer fram och gratulerar, lika förvånad över det stora som hänt som Julias klasskamrater. De överraskade Julia med en tårta med hennes stylade ansikte på när hon återvände.

– Folk frågar mig: ”du måste vara jätteglad?” Men jag är nog lika kallblodig som mina hästar. Det var kul att vinna, men jag är bara den jag är. Eftersom jag aldrig drömt om att bli modell så tog jag det mest som ”jaha, jag vann”, säger hon på sitt okonstlade vis.

Med i stallet är mamma Mia Schneider som berättar att 15-åriga Julia aldrig velat sitta still. Hon beskriver sin dotter i yngre version som en högaktiv pojkflicka.

Julia är uppvuxen med två hockeyspelande äldre bröder och började åka skridskor i samband med att hon kunde gå. Sedan spelade hon hockey fram till i år, på alla positioner, till och med målvakt. Hon var så lovande att hon fick spela som ensam tjej i Brynäs killag.

– Det var en pappa till en kille som Julia lirat med som sa till mig häromdagen: ”Jag trodde hon skulle bli landslagsspelare, men så gick hon och blev modell!” Modellvärlden är väl full av tacklingar den också, fast mer psykiska, säger Mia.

Hockeykarriären tog slut när Julia bröt en arm under en match med Sandvikens damlag. Hon var borta i två månader och kom aldrig tillbaka.

Samtidigt har hon parallellt ryktat sina hästar, oavsett väderlek. Dygnet hade behövt minst sex timmar till för att räcka till för den här tjejen.

Innan det lyckosamma draget att gå till Modelljaktens casting i Nian i september var det tänkt att Julia skulle börja tävla i dressyr med Lucas. Men det blev stopp för det, då Julia inte bara vann Sverigefinalen utan kammade hem hela rasket.

Nu spås Julia en lysande framtid som Sveriges nästa supermodell. Superlativen haglar om hennes unika look och efter julledigheten kan allvaret börja.

Med det kommer elaka tungor som en brittisk journalist som ansåg att Julia var en symbol för en modellvärld med sjuka, anorektiska ideal.

– När jag hör sånt tänker jag: ”de skulle bara veta”! Julia äter mest i sin klass. Hon är tvungen för att orka med de krävande aktiviteter hon håller på med. Om man bantar ner sig så klarar man inte långa fulltecknade dagar. För att lyckas som modell måste man äta och leva sunt. Genetiskt kan hon inte gå upp i vikt, jag var likadan, säger Mia.

Julia intygar att hon har fått ta emot en del gliringar om sin smala kropp genom åren.

– De säger saker som ”håll i dig, det blåser”. Visst kan man bli lite nere, men jag är inte den som tar åt mig.

Det är mycket att lära som nybliven modell, det rätta sättet att bete sig på castings är ett av dem. Gå i högklackat är inte heller det enklaste. Julia lyckades bryta av två klackar under catwalks i Shanghai.

Modeintresset har varit lika med noll i Julias före detta liv. Hon gillar att gå runt i enkla och bekväma kläder, gärna mysoverall.

– Jag går nog lite manligt och har fortfarande lite ograciösa hockeymoves i mig. Det får jag jobba med.

När under hela resan, sedan castingen i Nian, fattade du att du verkligen ville bli modell?

– Jag har väl mest känt: ”vad gör jag här?” Det är ju många tjejer som får kämpa länge för att bli modell. Jag är inte lika nervös som jag var i början åtminstone.

Hur det blir med skolan under våren är oklart. Julia vill läsa naturvetenskaplig linje till nästa år. Drömmen i framtiden är att ha ett eget stall för misshandlade hästar.

– Jag vill bo i Sverige, på öppen egen mark.

Mer läsning

Annons