Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surfplattan ger språket skjuts

/

Med säkra fingrar drar Merlot Isaksson, Wilma Fredlund, Alex Rembisz och Simon Höök Andersson träd, bokstäver, hus och bilar över skärmen.

För barn i Valbo är surfplattan en del av vardagen.

Annons

Merlot Isaksson på Tallåsgårdens förskola gillar den.

– Det tycker vi är kul. Det finns i olika saker att göra i den, säger hon.

Själv tycker hon att det är roligast att skriva på den. Wilma Fredlund håller med.

När Merlot Isaksson skrivit ”lampa” på skärmen tecknar hon ordet i luften med högerhanden. Alla barnen på Tallåsgården använder surfplattorna för att träna språk, motorik och lära sig stödtecken. De lägger pussel, ritar, läser pekböcker och Pippi, skriver och bygger upp bilder med figurer. I surfplattan finns också stödteckenlexikon med bild och video. När ljud, bild, tal och tecken samverkar underlättar det språkinlärningen säger barnskötaren Jenny Järnberg.

– Det är ett jättebra verktyg.

När alla barn kan stödtecken gör det inte så mycket om man inte kan prata med rösten. Man kan få sagt det man vill ändå. Om svenskan är ny går det snabbare att lära sig den tack vare tecknen. Också barn som inte är stora nog att ha börjat prata kommunicerar via tecknen och börjar tala tidigare berättar Jenny Järnberg. Stödtecken innebär en möjlighet att göra sig förstådd.

– Det som är så fantastiskt är att inget barn blir utanför. Alla barn kan vara med, säger Jenny Järnberg.

Att förskolorna i Valbo skulle börja med stödtecken ledde till att elva surfplattor köptes in som hjälpmedel.

Jenny Järnberg och hennes kollega Lena Helmersson som gått utbildning och lär ut till de andra förskollärarna en gång i veckan.

Var tredje vecka träffas de i ett surfplattenätverk med tal- och specialpedagoger för att utbyta tips och idéer.

Barnen kommer också med egna idéer. En flicka ville ha samma app som hennes pappa hade. De laddade ner gratismatteprogrammet och flickan kunde visa sina kompisar hur det funkade.

Tiden framför surfplattan har inte gjort att de slutat rita och skriva på papper eller läsa böcker säger Jenny Järnberg. Hon tycker att det fungerar som ett jättebra komplement och berättar att även de minsta barnen snabbt tagit det till sig.

Mer läsning

Annons