Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sväng om, Sahlin

Annons

Alliansens energiuppgörelse framstår allt mer som ett ovanligt lyckat taktiskt drag.

Det första stora testet kom under Centerns kommundagar i Visby i helgen. Partiledaren Maud Olofsson fick visserligen lägga en del energi på att förklara sitt beslut att gå med på en uppgörelse om kärnkraften – men hennes djärva drag verkar ha gått hem i partiet.

Självförtroendet märktes när Olofsson var med i Ekots lördagsintervju: ”Är man ledare så måste man känna sitt parti så väl att man någonstans vet var smärtgränsen går … Om man sitter som en politisk ledare i Sverige och aldrig någonsin kan kompromissa om någonting då ska man inte ägna sig åt politik utan då ska man ägna sig åt någonting annat.”

Dessutom har Alliansen opinionen med sig i kärnkraftsfrågan som blivit mindre kontroversiell i samband med klimatförändringarna. Det som behövs i nuläget är en långsiktig, blocköverskridande överenskommelse om energin. På fredagen bjöd näringsminister Maud Olofsson därför in oppositionspartierna till överläggningar – men förutsättningarna för en överenskommelse är långt ifrån optimala.

Sahlin valt att luta sig emot kärnkraftsmotståndarna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det lär bara bli svårare för S att göra upp med alliansen, ju mer samarbetet inom oppositionen fördjupas.

Och det är trist. Det här är trots allt en fråga som borde vara större än partipolitiken. Kärnkraftsmotståndet riskerar ju inte bara att stå Sahlin dyrt – det kan också bli kostsamt för Sverige.

Mer läsning

Annons