Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på frågor om vargar

/

Rena löjan och ett spektakel. Så löd två av omdömena om beslutet att placera ut varg i Gävleborg.

– Men ramarna i frågan är redan satta, sa rovdjurshandläggare Sara Hommens under gårdagens informationsmöte i Valbo.

Annons

I Gävleborg har studiefrämjandet, länsstyrelsen och Svenska jägarförbundet sedan i början på mars haft tio informationsmöten om inplantering av varg. Elfte och sista mötet ägde rum i går i Gamla kommunhuset i Valbo.

Ett 30-tal personer samlades vid 14-tiden.

Sara Hommens berättade att det under tidigare möten varit mycket känslor och bra diskussioner.

– Mest turbulent var första mötet, som vi hade i Kungsgården.

Hon säger att det handlar om rena informationsmöten och att ramarna kring vargpolitiken och vad som ska hända redan är satta.

20 vargar ska föras in i Sverige. Åtta så kallade varglän i mellersta Sverige, däribland Gävleborg, har fått i uppdrag att undersöka vilka platser som är mest lämpliga att placera dem i.

Utplaceringen ska ske fram till år 2014 och syftet är att motverka inavel.

– Men kompensationsfrågan är inte klar ännu. Ramarna kring hur invånarna ska kompenseras för inplanteringen av varg är inte satta ännu, säger Sara Hommens

Och enligt henne kan deltagarna få en hel del inflytande över kommande beslut i vargfrågan.

– Vid varje möte förs minnesanteckningar över det som sägs. När landshövdingen träffade miljöministern så överlämnade hon alla minnesanteckningar från tidigare möten.

Sara Hommens och jägarförbundets Kalle Johansson började gårdagens möte med att ge information om vargfrågan.

Riksdagens nuvarande mål är 210 vargar. Kalle Johansson sa att jägarförbundet jobbade mot målet att ha en vargstam på cirka 150 individer.

Beslut har tagits om att vargarna ska placeras i mellersta Sverige med bland annat Stockholmstrakten som undantag.

– I Stockholm är det för mycket trafik. Det är ingen mening med att placera dem där om de blir överkörda av bilar, förklarade Kalle Johansson.

Ett förslag är att placera vargvalpar i befintliga revir så att honorna kan ta hand om dem. En av åhörarna betvivlade att detta var möjligt.

– Jag har läst att kostnaden blir 800 000 kronor per valp som placeras ut. Om det inte fungerar är det bortkastade pengar. Har det här testats förut någonstans?

Sara Hommens svarade på den frågan efter en rättelse.

– 720 000 kronor per valp beräknas kostnaden till. I Kanada har det här gjorts tidigare. Men det har aldrig gjorts med de gråvargar vi har i Norden.

Mer läsning

Annons