Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårläkt sår i Norrsundet

/
  • Här var det en vacker skog förut. Huset låg inbäddat i grönska, säger Bosse Nordgren.
  • Det är många grova träd som fällts i skogen i Norrsundet. Det kommer att ta lång tid innan vi får en vacker skog igen, säger Bosse Nordgren som är upprörd över kalhygget mitt i samhället.

Förra året sålde Gavlegårdarna ett område med gammal skog inne i Norrsundet för en krona.

Nu är skogen avverkad.

– Hur kan man få göra så här? säger Bosse Nordgren, en av flera Norrsundetbor som är upprörda över kalhygget.

Annons

Skogen mellan Norrsundets skola och Fabriksvägen ingick i köpet när Gavlegårdarna sålde de två hus där Rockskolan har lokaler förra året.

Köparen, Reidar Lingvall, tycker inte alls att det är konstigt att han låtit avverka skogen.

– Det här är inte Boulognern. Man måste få bedriva skogsbruk på sin mark. När träden är gamla och börjar bli murkna avverkar man, så är det. Jag har sökt och fått tillstånd, och det är flera som tyckt att det är bra att jag fällt träden, säger han.

Men Bosse Nordgren, som bor i närheten, blev arg när han upptäckta avverkningen förra veckan.

– Har vi inte haft nog med motgångar här i Norrsundet med fabriken och sågen? Ska vi behöva ha ett stort kalhygge mitt inne i samhället också? säger han.

Han har ringt både till Reidar Lingvall själv och till alla myndigheter han kommit på för att försöka stoppa avverkningen, men utan att lyckas. Nu tittar han bedrövat på timmerupplagen som ligger vid Furugårdsvägen. Man ser på stockarna att del av tallarna varit mycket gamla.

– Det är värst med tallarna. Jag tror att en del var mer än 200 år. Granarna är också grova men de var inte lika gamla. Många förstår nog inte hur lång tid det tar innan vi får en så här fin skog i Norrsundet igen, säger han.

Mitt på det nya kalhygget ligger de två chefsvillorna i Norrsundet, en för chefen på fabriken och en för chefen för sågen.

– Förut låg husen helt inbäddade i grönskan, man såg inte husen på håll, konstaterar Bosse Nordgren.

Det fanns inga förbehåll när Gavlegårdarna sålde fastigheten, säger Sinikka Bohlin, ordförande i Gavlegårdarna.

– Såvitt jag förstår får den nya ägaren avverka om han vill. Att vi sålde berodde på att vi hade ett rivningsbeslut på husen när det dök upp en tänkbar köpare. Vi slapp en utgift för rivningen på det sättet, säger hon.

Att Gavlegårdarna sålde skogsmark för en krona, och varken avverkade träden eller skrev in i kontraktet att de skulle sparas, har hon ingen förklaring till.

– Jag tror inte att Gavlegårdarna brukar göra så. Det är klart att om vi avverkat hade vi kanske tjänat lite på virket, men å andra sidan har vi sluppit stora driftskostnader som det är nu och det är ju bra, säger hon.

Reidar Lingvall ska rusta upp det hus som står tomt i dag men har ännu inte bestämt vad det ska användas till, säger han. Men det blir inte vandrarhem som han först tänkte.

– Då skulle jag vara tvungen att handikappanpassa huset och det är ingen bra affärsidé, säger Reidar Lingvall.

Har vi inte haft nog med motgångar här i Norrsundet med fabriken och sågen?

Bosse Nordgren

Mer läsning

Annons