Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få dispens för handkassa i skolan

Porfyrgruppen i Sätra vill ha tillbaka möjligheten att ha en handkassa igen. Summan är 500 kronor per termin.

Annons

– Det handlar om att konkretisera för våra elever, säger Agneta Öhneskog som arbetar i gruppen.Porfyrgruppen är en grundskola för tio elever med olika autistiska diagnoser. Gruppen har sina lokaler på Stora Sätraskolan i Gävle.

Sedan starten 1996 har gruppen haft en handkassa med kontanter, liksom alla andra skolor. Pengarna är en del av elevpengen. I slutet av förra året togs möjligheten till handkassan bort, eftersom den misskötts på några håll i kommunen.

Reglerna skärptes och nu är det bara några få verksamheter som fått dispens för att ha en handkassa.

Porfyrgruppen har använt pengarna för att till exempel låta eleverna gå och handla en vara i en butik. De får då träna på att räkna fram rätt mängd, bedöma om pengarna räcker och se till att de får rätt växel tillbaka. Praktisk vardagsmatematik helt enkelt.

Elever kan räkna 100 minus 79 på ett papper, men att översätta det till att 100 kronor räcker om köttfärsen kostar 79 kronor är en annan sak för dem, säger Agneta Öhneskog.

För eleverna innebär affärsbesöket också social träning och metoden har fått mycket beröm av föräldrarna.

Porfyrgruppen har ansökt om dispens tidigare, men fått nej, med motiveringen att det visat sig att andra verksamheter klarar sig utan. Ett argument som personalen tycker är fel.

– Alla verksamheter är inte lika, säger Agneta Öhneskog.

I ett öppet brev till politiker och förvaltningsledning på Barn och Ungdom vill personalen att beslutet omprövas. De hänvisar bland annat till läroplanen, där det står att utbildningen ska anpassas efter elevens behov. Att personalen går med och betalar ger inte alls samma träning för eleverna.

– Vi tycker att förvaltningen missar den pedagogiska poängen. Vi måste ha kontanta medel, säger Agneta Öhneskog.

Enligt förvaltningschef Frank Stoor kommer gruppen att få svaret att det inte är möjligt för en enskild personalgrupp att ha en handkassa utan det är rektor som måste vara ansvarig.

– Det har varit ett generellt förbud en period för att få kontroll, men nu är det enhetschefens ansvar, säger Frank Stoor.

Mer läsning

Annons