Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Svårt att veta redan nu”

/
  • Thomas Olsson har svårt för att välja vilket program han ska läsa på gymnasiet. Viktigt är att han kan läsa vidare på en högskola eller universitet efteråt.

Han har ingen aning om vad han vill jobba med efter gymnasiet. Därför bli valet av skola och linje svårt, tycker Thomas Olsson.
– Man måste ju tänka på framtiden, säger han.

Annons

Efter många om och men står det nu mellan samhällsprogrammet på Vasaskolan och teknik på Polhemsskolan. Valet känns stort, för det pratas mycket om det i skolan och Thomas Olsson känner sig pressad.

– Vissa säger att det inte är ett så viktigt beslut, sen kommer en annan och säger att det är vårt viktigaste val i livet, säger han.

Han har pratat med SYO-konsulenten på skolan som har sagt att han har betyg nog till att komma in på de två programmen som det nu står mellan. Thomas Olsson tycker det är viktigt med en bred utbildning eftersom han inte riktigt vet vad han vill jobba med eller läsa vidare till efter gymnasiet.

– Jag har tänkt lite på att starta eget företag så man är sin egen och sen tänker jag att psykologi vore kul, säger han.

Eftersom favoriten i skolan är samhällsorienterade ämnen känner både han och hans föräldrar att samhälle kan passa.

– Vi pratar om det hemma och jag lyssnar på mina föräldrar för de vill ens bästa, säger han.

På kvällarna spelar Thomas Olsson hockey men att ägna tre år åt sporten var aldrig ett val. Han tycker att det finns mycket att välja på, vilket inte gör valet enklare.

– Det har varit en ganska jobbig period nu då jag har tänkt mycket på vad jag vill och pratat med äldre kompisar om hur de trivs på sina skolor, säger han.

Han trivs bra på sin nuvarande skola, Källmursskolan, och tycker det ska bli lite nervöst att lämna tryggheten och bli yngst igen.

– Men det ska bli spännande också. Träffa nya polare och så, säger han.

Mer läsning

Annons