Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt beslut trots konsekvensanalys

Att äga alla aktier i Gävle Containerteminal AB är det mest lönsamma alternativet för kommunen på 25 års sikt.

Det visar den ekonomiska konsekvensanalysen av ett köp- respektive säljbeslut.

Men riskerna är fler om kommunen står som ensam ägare.

Annons

Som GD berättat tidigare har Gävle Stadshus AB fått ett erbjudande om att lösa in samtliga aktier i Gävle Containerterminal AB.

Det kommunala bolaget äger i dag 20 procent av aktierna och har enligt ett avtal förköpsrätt om de andra aktieägarna vill sälja till tredje part.

Om kommunstyrelsen och fullmäktige beslutar att avstå förköpsrätten får kommunens 20 procent säljas till det riskkapitalbolag som vill köpa hela containerterminalen.

Frågan var uppe på kommunstyrelsen den 28 november men återremitterades.

Alla partier ville ha en analys av de ekonomiska konsekvenserna innan de var beredda att fatta ett beslut.

Den analysen är nu gjord och kommer att behandlas på kommunstyrelsens möte nästa vecka.

Eftersom priset för aktierna i Gävle Containerteminal AB inte är kända bygger underlaget på tre möjliga alternativa värden: 80, 120 eller 160 miljoner kronor.

I samtliga alternativ framstår ett förvärv som det mest lönsamma alternativet på 25 års sikt. På tio års sikt är däremot en försäljning mest lönsamt.

Men om kommunen står som ensam ägare pekar utredningen på flera risker.

Bland annat skulle ett förvärv av aktierna konkurrera med övriga investeringar inom kommunkoncernen och kräva prioriteringar.

Affärsrisken skulle också ligga helt på Gävle kommun.

Analysen visar även att det finns risker med att tacka nej till erbjudandet om att lösa in alla aktier. Bland annat finns en osäkerhet över den okände köparens kompetens, finansiella styrka och affärsplan.

Nästa vecka tar kommunstyrelsen ställning i frågan. Ordförande Carina Blank vill att politikerna ska rekommendera Gävle Stadshus AB att tacka nej till köperbjudandet och därefter sälja sina egna aktier till tredje part om villkoren är tillfredställande.

Mer läsning

Annons