Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt hinna äta i lugn och ro

GÄVLESlammer, kö och så kasta i sig maten. Så kan skollunchen se ut. På Sörbyskolan vill både elever och husmor ha mer tid för att äta.

Annons
- Det är alldeles för tajt. De kan ha en kvart, tjugo minuter ibland, säger Margita Östman, husmor.
Då var det bättre förra året, när hon hade ett ord med i planeringen av lunchschemat. Annars tycker hon att hon har möjlighet att påverka. Sörbyskolan har ett matråd och hon är också med i kommunens matråd. I vår blir det frukost en vecka på försök.
Under hennes nästan tjugo år i skolkök tycker hon att skolmaten har börjat uppmärksammas mer och att barnen har fått mer inflytande.
- Jag skulle önska att det fanns mer tid för barnen att sitta och äta i lugn och ro och att vi hann prata med barnen när de är här.

Matglädje
Matglädje för Margita Östman är när barnen tycker om maten.
Sörbyskolans matsal har nymålade gröna väggar och nya gardiner. Mellan halv elva och halv ett lunchar runt 570 elever, de yngsta eleverna i sina klassrum.
I ett hörn sitter några nior och de håller med Margita Östman om att det skulle behövas mer tid.
- Det är jobbigt när man måste stressa, säger Evelina Ollela.
Hon berättar att de måste släppa fram de yngre eleverna vilket gör att deras egen mattid krymper. Sofia Larsson säger att det kan vara lång kö som tar mattid, ibland så lång att maten är slut när de kommer fram och de får något annat än det som står på matsedeln.
Joakim Lundqvist tycker att det skulle vara mindre bullrigt i matsalen. Högtalarmusik gör i alla fall att fler lyssnar på den och ljudnivån sjunker.
Maten är okej tycker de, men ibland är den för fet och potatisen skulle kunna koka lite längre.
Alla fem tycker att det är viktigt med skollunch för att orka med skoldagen.
- Vid elva vill alla gå och äta, säger Evelina Ollela.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons