Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt hitta värdfamiljer till unga

Vill du ha en gymnasist från Chile, Moldavien eller Tyskland boende hos din familj under ett år? Då är det dags att anmäla ditt intresse snarast för av 63 ungdomar som ska bo i Sverige är det ingen som hamnar i Gävleborg som det ser ut just nu.

Annons

Youth For Understanding – YFU är en ideell världsomspännande organisation som firar 50-årsjubileum i år.

Deras verksamhet går ut på att erbjuda ungdomar i gymnasieåldern från länder över hela världen möjligheten att bo hos en frivillig värdfamilj i ett annat land. Detta för att i vårt fall lära känna den svenska kulturen, vardagslivet, språket och gå i svensk skola ett år. Tanken är att både tonåringen och värdfamiljen ska lära sig saker om varandra och få ett intressant utbyte.

Nu börjar det brinna i knutarna att anmäla intresse då 15 ungdomar saknar boende. Än så länge har inga värdfamiljer anmält intresse i Gävleborg inför läsåret.

– Det är jättetråkigt. Ungdomarna går miste om att få uppleva naturen, området och människorna i Gävleborg. Många familjer tvekar och säger: ”Vi jobbar för mycket, vi är inte speciella”. Men vitsen är att studenten som kommer hit ska få leva ett vardagsliv i Sverige. Det är det som är det exotiska. Det har aldrig varit någon familj som har ångrat sig trots att tiden inte alltid har varit en dans på rosor. Jag tror bara det är personlighetsutvecklande att möta motgångar ibland, säger Jessica Lindeberg som är ansvarig för YFU:s värdfamiljsprogram.

Kaisu Sammalisto från Sandviken har under två år läsår haft en pojke från Australien och en belgisk flicka boendes hos sig och sin tonårige son. Under sin uppväxt i Finland var hon själv utbytesstudent i USA ett år.

– Att få uppleva livet i en utländsk familj är ögonöppnande. Man lär sig om landet på ett helt annat sätt. Det viktiga är att låta ungdomen bli en familjemedlem och inte en gäst. Barnet ska följa de plikter och regler som familjen sätter upp. Annars funkar det inte.

Ungdomarna kommer inställa sig den 10 augusti och bo utspridda över hela Sverige.

Mer läsning

Annons