Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt stoppa raffinerade smugglare

GÄVLE
I Söderhamn har tullen beslagtagit 30 miljoner Ryska smuggelcigaretter.
Meningarna går isär om samma sak skulle kunna hända i Gävle.

Annons
- Jag har svårt att tro att Gävle hamn skulle vara utsatt för smuggling i den omfattningen, säger hamnens driftschef Lars Forsling.
- Dagens smugglare har så raffinerade metoder att man omöjligen kan veta om det passerar smuggelgods eller inte, säger Per-Ivan Mäki, gränsskyddschef för övre och nedre Norrland.

Dolt i virkesbalar
Gävle hamn tar emot ungefär 1 000 skepp varje år. Att något av de skeppen skulle kunna smuggla in 30 miljoner cigaretter på samma sätt som i Stugsunds hamn är inte troligt.
Där smugglades cigaretterna in i virkesbalar.
Virket som kom från Ryssland hade snickrats ihop till trälådor som cigaretterna gömts i.
- Vi har ingen import av ryskt virke till Gävle. Från Baltikum och Ryssland kommer det bara massaved och järnskrot som vi lossar med hjälp av en klogripare. Skulle det finnas smuggelgods i lasten skulle det i så fall krossas, säger driftschefen Lars Forsling.
Containrar är det enda sättet som han tror att smugglare skulle kunna få in smuggelgods i sådana mängder som beslagtagits i Söderhamn. Men att det skulle skett tror han inte heller är särskilt troligt.

Kan ha passerat Gävle
På Tullmyndigheten är man lite mer blygsam. Göran Olsson, en av Gävles tulltjänstemän som var med om att göra beslaget i Söderhamn, tror inte att Gävle Hamn varit utsatt för smuggling i sådana kvantiteter som Stugsunds hamn.
Men han förnekar inte att de kan ha passerat smuggelgods via Gävle.
- Det går rykten att det har hänt, men det finns ingen som vet säkert, säger han.
Per-Ivan Mäki som är gränsskyddschef berättar att smugglarna i dag använder sig av så raffinerade metoder att man omöjligen kan veta om det passerar smuggelgods genom hamnen eller inte.
- Vi har beslagtagit ett parti brasved där varje vedklabbe visade sig innehålla en flaska 96 procentig sprit. Smugglarna hade borrat hål i brasveden, lagt in spritflaskorna och sen pressat sågspån i hålet. För att upptäcka sådant smuggelgods måste man titta riktigt noga, säger Per-Ivan Mäki med eftertryck.
Han tror däremot att smugglare kan tänkas välja bort Gävles hamn och välja andra hamnar som inte besöks av tullen lika ofta.

DANIEL SIKSJÖ
026-159612

Mer läsning

Annons