Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartbyggen står kvar trots domstolsbeslut

/
  • Två svartbyggen. Carportarna saknar bygglov, men trots att domen vunnit laga kraft står de kvar.

Bygglovet för de två carportarna i Villastaden revs upp. Men ett år efter att domstolsbeslutet vann laga kraft har ingenting hänt.
Nu har Gävle kommun JO-anmälts för sin senfärdighet.

Annons

Bakom JO-anmälan står Ralph Benton som bor på andra sidan Karlavägen och också var den som överklagade bygglovet från början.

– Det är en liten fråga egentligen, men det är inte rimligt att det går mer än ett år utan att domstolens beslut verkställs, säger han.

Carportsägaren Fredrik Funcke tycker däremot inte att kommunen gör något fel.

– Det är en väldigt trist historia det här. Men kommunen jobbar med frågan. Vi har förhandlingar om hur den ska hanteras, säger han.

De två dubbelcarportarna framför huset på Karlavägen fick bygglov redan i november 2005, men när bygglovet överklagades konstaterade både länsstyrelsen och länsrätten att det var felaktigt. Eftersom carportarna till 70 procent ligger på så kallad prickad mark, det vill säga mark som inte får bebyggas, och dessutom alldeles för nära tomtgränsen, stred de mot detaljplanen. Carportarna borde aldrig ha fått något bygglov.

Fredrik Funckes fastighetsbolag F2 Hyresbostäder, som står som ägare till fastigheten, försökte få prövningstillstånd i både Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen utan att lyckas, och i mars 2011 vann länsrättsdomen laga kraft.

Därmed var det fastslaget att carportarna var svartbyggen.

Sedan dess har Ralph Benton väntat på att domstolens beslut ska verkställas.

– Jag har legat på flera gånger, men fått till svar att kommunen inte har tid med tillsynsärenden eftersom man fått in så många bygglovsansökningar att behandla. Det tycker jag är en dålig ursäkt, säger Ralph Benton.

Felet från början var att detaljplanen borde ha gjorts om innan han sökte bygglov, säger Fredrik Funcke. Men nu försöker kommunen hitta ett sätt att lösa problemet, säger han.

– Kommunen försöker hitta en lösning, absolut. Man har inte lagt något rivningsföreläggande utan det handlar om hur man ska kunna söka ett nytt bygglov och om man ska göra en planändring eller inte, säger han.

– Jag vet inte om carportarna kan stå kvar eller flyttas eller byggas om, säger han.

Gefle Dagblad har sökt Samhällsbyggnad Gävle för en kommentar utan att lyckas.

Mer läsning

Annons