Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarttaxi kör med husvagnsplåtar

GÄVLEÅtminstone 34 svarta taxibilar cirkulerade i centrala delarna av Gävle under fredags- och lördagsnatten. Förmodligen var det fler. Alla förarrapporter från helgens räkning var ännu på tisdagen inte inlämnade.

Annons
Redan nu står det klart att räkningen resulterat i flera polisanmälningar. Transport, förarnas fackförbund, har kollat några av de registreringsnummer som taxiförarna rapporterat mot bilregistret.
- Jag har idag fått höra att numren tillhör både husvagnar och släpvagnar. Andra är avställda bilar. Hos Transport är upprördheten över detta stor, säger Magnus Carlsson, vd för Taxi Stor och Liten.

Svårt att få grepp
Carlsson har ännu inget grepp på hur många misstänkta svarttaxibilar som hans förare registrerat. Men han konstaterar att det rör sig om "en stor skock."
Han säger också att förare han pratat med säger att de hade svårt att hinna registrera alla misstänkta bilar eftersom de hade så enormt mycket att göra.
Så är det alltid sista helgen i varje månad när de flesta nyss har fått lön. Stor och Liten hade 1 100 bokningar under de två helgdygnen.
Peter Hallner, vd på Gävle Taxi summerade på tisdagen 34 misstänkta svarttaxi.
- Än saknas det rapporter så det kan bli fler. Många av svarttaxibilarna finns med i flera rapporter, säger han.
Resultatet hittills pekar mot att antalet misstänkta svarta taxibilar i centrala Gävle under helgnätterna är ungefär lika många som vid senaste räkningen för omkring ett år sedan. Då kom man fram till att det rörde sig om mellan 40 och 50 bilar.

Raggar på torget
- Av rapporterna jag fått verkar det som om de flesta åkte runt och raggade kunder på torget eller gatan. Men visst stod också bilar utanför några av krogarna och väntade på körningar, säger Hallner.
Taxibolagen i Gävle har startat gemensam kampanj mot svarttaxi. Vid ett möte under förra veckan fick man med sig representanter både från polisen och åklagarmyndigheten.

Extra jobb
Taxiförarnas inventering av svarta taxibilar tycks omgående ge polis och åklagare en del extra jobb.
Att mot betalning köra folk i en bil som enligt numret är en husvagn eller som är avställd innebär inte att föraren enbart gör sig skyldig till olaga yrkesmässig trafik. Det innebär också att bilen i fråga är utan försäkring. Troligen är den heller inte besiktigad.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons