Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk forskare utpekad för mord

Har ett Gävleföretag nära samarbete med en sydamerikansk, mordutpekad gerillamördare?
Ja, men Arkitektgruppen viker inte från Henry Engler, i går omtalad i hela Sverige:

Annons

– Jag kan gå i god för honom, säger Bo Smångs.

Dagens Nyheter fick uppgifterna från Wikileaks – organisationen som läckt stora mängder hemligstämplade, främst amerikanska, dokument till utvalda medier.

Det senaste avslöjandet gäller en Uppsalaforskare, Henry Engler.

Han ska, enligt DN:s uppgifter, ha varit inblandad i mordet på en amerikansk diplomat i hemlandet Uruguay sommaren 1970.

Stadsgerillan Tupamaros kidnappade diplomaten, Dan Mitrione, och sköt honom när den uruguayanska regeringen vägrade frige 150 fångar.

Henry Engler kom på 1980-talet till Sverige och blev framgångsrik på det akademiska området. Han är i dag forskare vid Uppsala universitet.

Han kom även i kontakt med Gävleföretaget Arkitektgruppen och inledde ett nära samarbete kring byggandet av en PET-anläggning i Uruguays huvudstad Montevideo.

PET-hus förekommer inom vården och byggs för maskiner som framställer radioaktiva isotoper och motsvarar höga krav på strålskydd.

– Han var initiativtagare, säger i dag Bo Smångs vid Arkitektgruppen om Henry Engler.

Bo Smångs hade tagit del av anklagelserna som Wikileaks-dokumenten riktar mot Henry Engler men var inte imponerad.

– Ja, det var något liknande tidigare också. Men det där är ingenting och jag kan gå i god för honom, säger Bo Smångs om Engler.

Henry Engler själv befann sig i går i Uruguay och var svår att nå för en kommentar. Men till DN säger han att han är oskyldig och att de som anklagar honom är samma personer som sitter i fängelse i dag:

– Alla anklagelser kommer från militärdiktaturen – och de är inte sanna.

Mer läsning

Annons