Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensklåtar vidare till final

/

Favoriterna Ryssland och Azerbajdzjan höll för trycket och tog sig till final i schlager-EM. Läge för blågula fans att jubla. Länderna tävlar med bidrag av svenska låtskrivare.

Annons

Ryssland tillhör de stora förhandsfavoriterna i schlager-EM. Stjärnan Alexander Vorobjov höll för trycket och tog sig till final med sin popdänga "Get you".
Svenska schlagerfans har all anledning att fira. Låten är skriven av den svensk-marockanske producenten RedOne och bortsett från frontmannen Alexander Vorobjov ställer landet upp med ett helt blågult lag.
Blågult lag
Den forne "Idol"-domaren Kishti Tomita är med som röstcoach och en av bröderna Rongedal agerar körsångare. Dessutom är såväl koreograf som dansare från Sverige.
Till final gick även Azerbajdzjan, som också tävlar med en svensk låt.
Tre nordiska bidrag deltog under den första semifinalen. Island och Finland tog sig till final, men inte Norges Stella Mwangi.
Sångerskan var svenske Eric Saades personliga favorit.
- Hon har en bra låt och är helt grym. Det är skandal om hon inte tar sig till final, sade sångaren inför den första semifinalen.
På plats i Düsseldorf fanns Alexander Rybak som vann schlager-EM för Norge 2009. Han menade att Stella Mwangi gjorde allt hon kunde.
- Hon har en bra låt, men det var väldigt många andra bra låtar i tävlingen. Nu ska Stella sova och i morgon är jag säker på att hon kommer att få mängder av erbjudanden från hela Europa, sade han direkt efter semifinalen
Upp till bevis
Dagarna före semifinal ett har Alexander Vorobjov och Eric Saade trasslat in sig i en medial pajkastning. Redan innan avresan till Düsseldorf sågade Saade den ryska låten som han kallade "medioker". Med Ryssland i final är det upp till Saade att bevisa att "Popular" håller måttet. Sverige och Eric Saade tävlar i semifinal två på torsdag mot länder som Irland, Estland och Israel.
Carl Cato/TT Spektra
carl.cato@ttspektra.se

Mer läsning

Annons