Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna tror på landstingsvalet

Sverigedemokraterna gör ett nytt försök att komma in i landstinget i Gävleborg. I förra valet fattades bara 220 röster.
– Nu siktar vi på åtta procent och en vågmästarroll, säger Roger Hedlund, SD-ordförande i Gävleborg.

Annons

Sverigedemokraterna var ytterst nära att bli invalda i landstingsfullmäktige i Gävleborg vid valet 2006. Partiet var bara 0,13 procent från att nå det väljarstöd som krävdes.

Nu ställer partiet in siktet mot nästa års val. Roger Hedlund är optimistisk och räknar med att stödet ska mer än fördubblas.

– Förra gången var vi okända, hade ingen representation i länet och knappt några pengar. Ändå fick vi nästan tre procent. Med den organisation vi har i dag borde åtta procent och sex mandat inte vara någon orimlighet, säger han.

Roger Hedlund ser framför sig att Sverigedemokraterna får en ”stabiliserande roll” i landstinget. Partiet ska stå utanför blocken och vara en vågmästare som bjuder in övriga partier till förhandlingar.

En av partiets profilfrågor blir att slå vakt om nuvarande länsgränser. Partiet säger nej till den tilltänkta regionaliseringen av Sverige och vill inte att Gävleborg ska slås ihop med andra landsting.

– Dagens länsgränser känns naturliga för de flesta. Vi vill inte att makten ska flyttas längre bort från medborgarna, säger Roger Hedlund.

Medan övriga partier i landstinget ser möjligheter i en storregion att samordna sjukvården och skapa en rationellare vårdstruktur ser Sverigedemokraterna faror. Partiet befarar att Gävleborg nästan helt kommer att avlövas på sjukhusvård och att länsinvånarna blir tvungna att åka långt för att få den behandling de behöver.

Sverigedemokraterna är inriktade på att ställa upp i alla kommunval i Gävleborg nästa år.

– Vi vill finnas med på alla nivåer, säger Roger Hedlund.

Roger Hedlund, SD

Mer läsning

Annons