Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Symfoniorkestern kan flyttas

Symfoniorkestern är en gökunge som svälter ut andra verksamheter. Därför bör den få ett nytt bo och samtidigt slippa besparingskrav, menar kultur- och fritidsnämnden.

– Skönt att vi är fredade, säger en lättad Beryl Lunder, konserthuschef.

Annons

Intresset för mötet var ovanligt stort; längs väggarna i Bo Lindesalen i Konserthuset satt till en början förväntansfulla åhörare och hoppades på snabba beslut. Fyra timmar senare när politikerna gick till omröstning var det glesare i publiken.

De två hetaste potatisarna tacklades på ett delvis oväntat sätt. S, V och MP som är i majoritet i nämnden föreslog att symfoniorkestern byter hemvist i kommunens organisation.

– Symfoniorkestern måste finnas kvar i kommunen, men den får inte bli en gökunge som äter ur resurserna för övrig verksamhet i kultur- och fritidsnämnden. Vi vill få i uppdrag att utreda om den kan lyftas ut och exempelvis bli ett utskott till kommunstyrelsen istället, säger ordförande Lars-Göran Ståhl, S.

Majoritetens förslag innebar också att om orkestern inte flyttar ska de föreslagna besparingarna genomföras. Oppositionen som består av M, FP och C ställde sig bakom idén att putta gökungen ur boet, däremot kunde de inte acceptera besparingar i någon form.

Oppositionen fick med sig miljöpartisten Ylva Bandmann på sin linje och vann därmed omröstningen med siffrorna 7-6.

Nedläggningen av idrottsplatserna i Hedesunda och Forsbacka är det andra förslaget som väckt starka känslor. Majoriteten föreslog att förvaltningen fortsätter att ”föra en dialog” med de berörda föreningarna om ett övertagande av driften.

– Om föreningarna med hjälp av ett bidrag från oss kan ta över driften blir det billigare. Medlemmar kan gå in och hjälpa till på olika sätt, kanske med egna maskiner och lite målarfärg. Vi vet att det fungerar bra på andra håll, säger Lars-Göran Ståhl.

Samtidigt föreslår nämnden att taxorna för samtliga föreningar som hyr anläggningar av kommunen höjs.

– Det blir en bättre besparing än att ta bort aktivitetsbidraget som skulle slå hårt mot några föreningar. Man ska också komma ihåg att vi inte har höjt taxorna sedan år 2003, säger Lars-Göran Ståhl.

Enligt förvaltningen är driften av samtliga idrottsanläggningar underfinansierad med tre miljoner kronor varje år vilket spär på besparingskraven ytterligare. Men nämnden synar detta och vill att frågan utreds ytterligare.

– Om det visar sig stämma kommer kravet tillbaks till oss och då får vi jobba in det på sikt, säger Lars-Göran Ståhl.

När mötet var slut hade nämnden klubbat igenom besparingar på 4,7 miljoner kronor – betydligt mindre än de 7,4 miljoner som förvaltningen föreslagit. I juni ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ta ställning till nämndens beslut.

Om föreningarna med hjälp av ett bidrag från oss kan ta över driften blir det billigare. Medlemmar kan gå in och hjälpa till på olika sätt, kanske med egna maskiner och lite målarfärg.

Lars-Göran Ståhl, S

Mer läsning

Annons