Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syndikalister på gång i halvtid

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Utomparlamentarisk kamp. Halvvägs genom kongressen genomförde i går syndikalisterna en manifestation på Stortorget. Den före detta gävlebon Abe Bergegårdh talade. - Uppdraget för 2000-talet är att återerövra makten genom en utomparlamentarisk kamp som börjar på arbetsplatserna.

GÄVLEI lördags, mitt under valrörelsens slutspurt, inledde Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC-Syndikalisterna, sin sju dagar långa kongress i Gävle.

Annons
I går markerades halvtid i förhandlingarna med en manifestation för demokrati och mot högerextrema krafter.
De 150 kongressdeltagarna fick en chans att sträcka på benen och ta en nypa frisk luft när de samlades under de svart/röda fanorna vid Joe Hill-platsen utanför Folkets Hus. Marschen gick till Stortorget där den före detta gävlebon Abe Bergegårdh höll tal.
- Demokrati är inte ett mål i sig utan snarare ett medel för att majoriteten ska få inflytande över sin egen livssituation. Under 1900-talet har vi genom hot om strejk och hot om konflikter lyckats få mer inflytande. Men sedan 70-talet har en omfördelning skett, det kapitalistiska samhället har reagerat, säger han.

Tappar mark
Trots att de röda partierna varit framgångsrika i valet tappar arbetarrörelsen mark, menar han. Enligt honom är socialdemokraterna är inte längre ett socialistiskt parti.
- De har kapitulerat inför marknaden och avsagt sig sitt ansvar när de genom att tillåta privatiseringar flyttar över makt från det offentliga till det privata.
- Uppdraget för 2000-talet är att återerövra makten genom en utomparlamentarisk kamp som börjar på arbetsplatserna. Att gå vägen via politiska församlingar har visat sig vara en återvändsgränd, säger han.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons